“Ljubav ne treba graditi na pijesku osjećaja koji dolaze i odlaze, nego na stijeni istinske ljubavi, ljubavi koja dolazi od Boga.” (papa Franjo)

Pravo značenje veze često je iskrivljeno uvjetima u kojima živi naše društvo. Stvarnost je da je to jedno razdoblje u kojem osobe otkrivaju jesu li stvarno jedno za drugo, razdoblje u kojem upoznaju ukuse, prednosti i navike jedno drugoga. Momak i djevojka čine sve kako bi ugodili jedno drugomu, ali postoje različiti znakovi koji nam ukazuju da stvari ne idu dobro, da ne idu u pravom smjeru i da je moguće da smo s pogrešnom osobom.

Nisam stručnjak za veze i međusobne odnose, ali na temelju onoga što sam vidio i na temelju iskustava prijatelja i obitelji mogu izdvojiti 12 znakova koji ukazuju da treba stisnuti kočnicu i završiti vezu. Ne kažem da ne vrijedi pokušati i sazrijevati zajedno, činiti sve moguće kako bi se stvari poboljšale, ali potrebno je raspoznati u kojem trenutku veza mora promijeniti smjer, ako nakon pokušavanja ne ide nigdje, a pogotovo tamo gdje Bog želi.

1. Kad tvoj partner ne dijeli tvoja uvjerenja

Foto: www.stocksnap.io

Foto: www.stocksnap.io

Možda je ta žena ili taj muškarac sve što si sanjao/la u fizičkom smislu. Inteligentan/na je i njegove/njezine šale su zabavne, ali osim što ne vjeruje u Boga, protivi se svim mišljenjima Crkve. U ovom slučaju preporučeno je približiti tu osobu Bogu, voditi je i motivirati, ali ako osoba s kojom si u vezi (osim što nije vjernik) vodi prazan život, udaljava te od Boga i nije previše zainteresirana da se promijeni, bolje je razmisliti i donijeti mudru odluku tražeći savjet Duha Svetoga.

2. Kad ne poštuje tvoju religiju

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Kad si istinski vjernik, moraš također biti dosljedan onome što dopuštaš i onome što ne dopuštaš. Tvoj partner ne smije davati uvredljive ili nepristojne komentare kad se radi o religiji. Kao katolik moraš biti postojan, ne dopuštati ismijavanja i ”bezazlene” šale, a još manje zabrane koje utječu na tvoj odnos s Bogom. ”Nemoj ići na misu”, ”Nemoj moliti krunicu”, ”Čemu služi da se toliko moliš?” – sve te ovo može dovesti do toga da više važnosti pridaješ njoj/njemu nego Bogu.

3. Kad te ne poštuje

Foto: www.stocksnap.io

Foto: www.stocksnap.io

Kad se ovo dogodi, nema povratka. Kao kad se tanjur razbije: možemo nanovo pričvrstiti komadiće, ali neće biti kao prije. Kad u vezi momak/djevojka vrijeđa ili konstantno upotrebljava agresivne riječi i fraze, gubi se poštivanje i ono se gubi zauvijek. Ako dopustimo da se ovo dogodi i šutimo, bit će jako teško to zaboraviti.

4. Kad voli lagati

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Laganje može postati navika. Neke osobe se štite ”bezazlenim” lažima, koje zapravo ne postoje, jer jedna mala laž pretvara se u sve veću. Posljedice laži su neizbježne, jer istina uvijek izlazi na vidjelo, prije ili poslije. Odnos u vezi uvijek mora biti transparentan. Ako tvoj partner voli lagati, ne preporučujem ti ga.

5. Kad obećava, obećava i obećava, ali nikad ne ispuni obećanje

a04

Foto: free-photos.gatag.net

Ako znaš da ne možeš održati obećanje, jednostavno ga nemoj davati. Igrati se s osjećajima drugih nije zdravo i završit će s gubljenjem povjerenja osobe koju najviše voliš. Doći će dan u kojem ćeš možda obećavati iskreno, ali nitko ti više neće vjerovati.

6. Ako se, nakon svega što ste proživjeli, protivi vjenčanju

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

U životima dobrih katolika vidimo važnost sakramenta vjenčanja. Da bi se došlo do vjenčanja, potrebno je prvo biti u vezi, a ako tvoj partner stalno govori ”Brak je za luđake”, ”Zašto se vjenčati ako nam je ovako dobro?”, ili ste u vezi sedam godina, a on/ona nastavlja govoriti ”Ne žuri nam se”, pozovi ju/ga da popričate, nemoj nagađati i gajiti lažne nade. Ovakve razgovore nije lako pokrenuti, ali važno je o tome razgovarati i točno znati što tvoj partner traži u vezi.

7. Kad ti je nevjeran i ne mijenja se

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Veza je odgovornost, dobrovoljno vezivanje iz koje se može dobrovoljno i izaći. Ako ti je partner nevjeran, prekini jednom zauvijek. Nema nikakvog razloga zbog kojeg bi mu/joj dopustio/la neprestanu nevjernost. Ako on/ona nije siguran/na što osjeća, možete završiti vezu prije nego vas ponesu napasti. Ako ne shvati važnost onoga što se dogodilo jedanput i ne popravi se, to se može stalno ponavljati.

8. Kad ne želi upoznati tvoje roditelje

Foto: www.pixabay.com

Foto: www.pixabay.com

Zar i roditelji nekad nisu bili momak i djevojka? Prvi susret uzrokuje očekivanja s obje strane, ali ništa nije bolje od istine. Ako te tvoj partner stvarno voli, neće mu biti problem upoznati dvije najvažnije osobe tvog života. Tata i mama ponekad mogu učiniti život nemogućim, ali uvijek to čine misleći na naše dobro.

9. Ako ne želi provoditi vrijeme s tvojom obitelji ili prijateljima

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tko je uz tebe bio otpočetka? Tko te najbolje poznaje? Tvoja obitelj i prijatelji. Ne trebaš se od njih udaljavati, a još manje napustiti ih na zahtjev svog partnera. Jasno da mora biti prostora i vremena za svaku stvar posebno, ali ako tvoj partner NIKAD ne želi biti s tvojom obitelji ili prijateljima, nađi nekog drugog!

10. Ako su njegovi ciljevi samo materijalni

a10

Foto: Flickr.com

Svi sanjamo lijepu, veliku kuću, karijeru, automobil… ali moramo se usredotočiti i na duhovne ciljeve: postati bolji čovjek, pomoći drugima, biti oslonac kome je najviše potrebno… Ako tvoj partner priča samo o novcu, možda mu nedostaje skromnosti. Tvoja je dužnost promijeniti joj/mu perspektivu. Možeš joj/mu pomoći da vidi realnost koju žive mnoge druge osobe: one koji pate, gladne ili one koji se nemaju gdje skloniti. Ako se unatoč tomu njegovi/njezini ciljevi ne promijene i misli samo kako će imati više, ponovo razmisli o svojoj vezi.

11. Kad umanjuje tvoje uspjehe

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Umanjivati druge ne čini te boljom osobom. Tvoj partner treba biti spreman veseliti se tvojim uspjesima. Ne radi se o natjecanju, tko će biti bolji, nego o zajedničkom napredovanju, s rukom u ruci, na istom putu. Trebaš ohrabriti svog partnera kad je cilj daleko i pridonijeti izgradnji njegovih/njezinih ciljeva. Budite zajedno da biste jedno drugomu pomagali, voljeli se i podržavali, ne da biste se ponižavali i zavidjeli na uspjesima drugoga.

12. Ako te ostavi kad ti je najviše potreban/a

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Teški trenuci su savršeni da bismo bolje upoznali partnera. Smrt drage osobe, bolest, ekonomska nestabilnost, neuspjeh u učenju ili na poslu prilika su za jačanje veze. Biti u vezi nije lako kad se ozbiljno shvati druga osoba. Partner se ne voli samo u sretnim trenucima, nego i u trenucima nesigurnosti i tuge. Ako je tvoj partner prvi koji pobjegne kad se pojave poteškoće, onda to nije dobar znak.

Često tražimo izlike da ne prekinemo neku vezu. Mislimo da bi se osoba mogla promijeniti, da će se stvari poboljšati ili da će se dogoditi neko čudo. Ono što ne znamo je da samoća može biti savršen dar koji je Bog za nas pripremio, ne samo da bolje upoznamo sami sebe nego i da budemo bliže Njemu. Ne trebamo se bojati moliti, tražeći od Boga da nam podari čovjeka kao što je sveti Josip, i ženu kao što je Blažena Djevica Marija!

Nory Camargo | aleteia.it

Prijevod: Monika Šagolj | Bitno.net