Od 22. do 24. rujna 2022. u Asizu će se održati globalni susret „The Economy of Francesco“. Više od 1000 mladih ekonomista, poduzetnika i  changemakera u ovom trodnevnom susretu imat će prilike slušati neke od renomiranih svjetskih stručnjaka, sudjelovati u radionicama te u prigodno osmišljenim programima imati prilike sudjelovati u diskusijama na razne teme, zatim iznijeti svoje ideje i projekte ili se pridružiti grupama koje će iznijeti projekte koje su dosada kreirale i ostvarile. Zadnji dan susreta mladima će se u programu priključiti papa Franjo koji je i začetnik ovog pokreta.

Franjina ekonomija (The Economy of Francesco) izvorno je bila ideja pape Franje da okupi mlade ekonomiste u Asizu na šestodnevni susret u ožujku 2020. godine. Upravo je papa u mladima vidio nadu za zaokret postojećeg ekonomskog sustava u smjeru pravednije, manje isključive i moralnije ekonomije. Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju „dušu“ budućoj ekonomiji. Pandemija jest onemogućila ostvarenje ovog susreta ali je i potakla organizatore i mlade da se ova ideja preoblikuje i postane globalnim pokretom. Preko online susreta razvijao se rad dvanaest „sela“, tematskih ekonomskih područja i kroz njih razni projekti, webinari, radionice i druge edukacije. Od tada organizirana su dva globalna online susreta koje su mladi pratili iz svojih država gdje su organizirali HUB-ove, središta u kojima su pripremali i popratne programe.

Mladi iz Hrvatske odazvali su se ovom pozivu na samom početku. Bili su aktivni u radu kao i u organizaciji i vodstvu Hrvatskog HUB-a sa središtem u Križevcima. Ove godine globalnom susretu u Asizu prisustvovat će šestero mladih iz Hrvatske – ekonomisti, teolozi, poduzetnici, doktorandi, studenti, a prije svega osobe koje žele u stvarnost hrvatske ekonomije unijeti vrijednosti koje su temelj ovog pokreta, a to su zajedništvo, briga za siromašne i za sve stvoreno, sve ono što nam je darovano na upravljanje. O samim sudionicima možete više vidjeti na ovoj poveznici.

Službena web-stranica pokreta je https://francescoeconomy.org/, gdje se mogu pronaći informacije o praćenju ovogodišnjeg susreta putem medija.

Više o Franjinoj ekonomiji u Hrvatskoj dostupno je na linku https://franjinaekonomija.hr kao i na Facebook i Instagram stranicama gdje svi zainteresirani mogu pronaći kontakt ukoliko se žele priključiti ovoj zajednici ili saznati više.