Hrvatski katolički radio (HKR)  u četvrtak, 4. ožujka, počinje s emitiranjem emisije “Volim zeleno” u kojoj će se na stručan i edukativan način govoriti o važnosti aktivnog provođenja vremena u prirodi, raznovrsnoj i zdravoj prehrani, prednostima bavljenja poljoprivredom, ekološkim akcijama, očuvanju okoliša i energetski obnovljivim izvorima energije, promociji mentalnog zdravlja i prevenciji bolesti. Poseban naglasak bit će na prednostima uzgajanja vlastitog vrta i kupovanja proizvoda hrvatskih poljoprivrednih proizvođača. Naši sugovornici bit će stručnjaci iz raznih područja, koji će slušatelje educirati o prednostima zdrave prehrane, očuvanju mentalnog zdravlja i važnosti boravka u prirodi i bavljenja tjelovježbom. Od osoba koje se same bave uzgojem povrća i voća moći će se poslušati savjeti kako se uspješno baviti proizvodnjom hrane za vlastite potrebe.

Emisiju će voditi i uređivati novinarka Hrvatskog katoličkog radija dr. sc. Marija Pandžić, a realizacija emisije bit će sufinancirana sredstvima Agencije za elektroničke medije iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

“Živimo u opasnom ‘zelenom deficitu’, brzo i stresno s povećanim brojem dijagnoza kroničnog umora, depresije i anksioznosti jer su ljudi igru i boravak pod nebom zamijenili izlascima u trgovačke centre ili u vlastitu komociju varljivog virtualnog svijeta. Ovom emisijom ‘Volim zeleno’ želimo to promijeniti. Želimo ojačati našu vezu s prirodom jer je ona važna za naše blagostanje, duševno i mentalno zdravlje“, istaknuo je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić.

Tim suradnika koji okuplja emisija „Volim zeleno” iz različitih će aspekata promišljati o kvalitetnim načinima kako provoditi vrijeme za jačanje tijela i duha. Hrvatska obiluje ljepotama stoga je rubrika “Volim prirodu” posvećena upoznavanju i predstavljanju manje ili više javnosti poznatih dijelova Hrvatske. U rubrici “Jedem zeleno” govorit će se o nutritivnoj vrijednosti povrća i voća koji su potrebni za očuvanje tjelesnog zdravlja, a u rubrici “Fit minuta s Jozom” HKR-ov suradnik Jozo Lukić slušatelje će savjetovati kako započeti s vježbanjem, što vježbati i kako zavoljeti aktivan život te ga učiniti dijelom svakodnevice. U „Godini čitanja“ posebnu će pozornost slušatelja sigurno privući i rubrika “Predah za knjigu“ u kojoj će nam urednica programa kulture na HKR-u Katarina Varenica predložiti svaki tjedan jednu knjigu za čitanje u prirodi. Knjige su nenadmašan izvor znanja, mudrosti, mašte i zabave stoga vjerujemo kako će čitanjem knjiga i naši slušatelji smanjiti razinu stresa i pomladiti svoj mozak.

“Od četvrtka nas očekuje jedna sadržajna i zanimljiva emisija ‘Volim zeleno’ kojom ćemo poticati slušatelje HKR-a na zdraviji život pun aktivnosti, novih spoznaja, raznovrsne prehrane i vedrih misli. Kao tim, iz različitih perspektiva, imamo priliku zajedno mijenjati život nabolje”, poručuje urednica emisije “Volim zeleno” dr. sc. Marija Pandžić.

Emisija “Volim zeleno” emitirat će se četvrtkom u 14:15 na valovima HKR-a, a prva je na rasporedu u četvrtak 4. ožujka.