DOĐITE!

VIDEO Koncert ‘Misa Guadalupana’ glazbenog ansambla rane glazbe Ars Longa iz Havane

Koncert će se održati u četvrtak, 30. siječnja 2020. u 19 sati u crkvi svete Katarine, Zagreb – Gornji grad

Foto: Youtube/screenshot

Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj, Zagrebačka nadbiskupija i Glazbena mladež Osijek pozivaju vas na koncert “Misa Guadalupana” glazbenog ansambla rane glazbe Ars Longa iz Havane s Kube.

Koncert će se održati u četvrtak, 30. siječnja 2020. u 19 sati u crkvi svete Katarine, Zagreb – Gornji grad.

Na programu je sakralna i svjetovna glazba Latinske Amerike 17. i 18. stoljeća i ulaz je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija proslava Djevice Guadalupske održava se u Mexico Cityju, na brdu Tepeyac, mjestu ukazanja, gdje se uoči svakog 12. prosinca u ponoć okupe tisuće Meksikanaca i vjernika drugih zemalja. Oni molitvama, pjesmama i plesom slave Virgen Morenu, tamnoputu Djevicu.

Današnje je doba jednako promjenjivo kao i ono kolonijalno. Trenutni migracijski procesi uvjetuju nove sociokulturne, ekonomske, političke i vjerske tenzije, što se odražava na duhovnost i stvaralaštvo u društvu. Štovati Guadalupe, znači slaviti najljepši credo koji odražava srž meksičke i latinoameričkepobožnosti; to znači sintetizirati prošlost i sadašnjost u pjesmama posvećenim Carici Amerike. Skladbe odabrane za ovaj koncert objedinjuju izvanredan korpus kolonijalne glazbe skladane za proslavu Djevice Guadalupske, svečanosti koja se odvijala i u crkvi i na ulici, nadilazeći liturgijske propise spontanim ritmovima zvukova zemlje.

Glazbeni ansambl rane glazbe Ars Longa, koji su 1994. osnovali Tereza Paz i Aland López, djeluje od 1995. u sklopu Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, a napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. – 1803.) – kapel-majstora katedrale u Santiago de Cubi između 1764. i 1803.

Ansambl Ars Longa nastupio je u najprestižnijim dvoranama na Kubi, kao i na važnim nacionalnim i međunarodnim festivalima: Ars Longa aktivni je promotor interpretacije stare glazbe na Kubi i domaćin Međunarodnog festivala stare glazbe „Esteban Salas“, koji se svake godine održava u Havani.

Njihova glazbena izdanja osvojila su važne nagrade specijaliziranih glazbenih kritičara Francuske: Diapason, Le monde de la musique, Télérama i Classica, kao i kulturnog odjeljka novina Times i magazina Scherzo. Sedam puta osvojili su Cubadisco, najvišu nagradu kubanske diskografije.

Bitno.net

Objavljeno: 22. siječnja 2020.

Možda vam se svidi