“U ne tako dalekoj povijesti, 1958. godine Joseph Francis Ryan, tadašnji biskup u Hamiltona, na inicijativu brojnih hrvatskih doseljenika i štovatelja, utemeljuje Župu Svetog Križa u Hamiltonu. Nedugo nakon osnutka župe, započinje i izgradnja crkve, dvorane i župnog dvora gdje najveću ulogu imaju naši pretci koji pridosnose i pomažu izgradnju. 1969. nova crkva Svetog Križa je dovršena te ju 14. rujna 1969. godine posvećuje biskup Joseph Francis Ryan na svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa. Župa Svetoga Križa u Hamiltonu jedna je od najvećih župnih zajednica na američkom kontinentu. Župa danas broji preko 1400 registriranih obitelji, uglavnom Hrvata i njihovih potomaka iz četiri vala političkih i ekonomskih iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pripada Hamiltonskoj biskupiji.

Ove godine slavimo 65. godišnjicu osnutka hrvatske Župe Svetog Križa i 54. godišnjicu izgradnje i posvete nove crkve u Hamilton. Kako bi ovaj znakovit jubilej bio dostojantveno proslavljen na slavu našeg nebeskog Oca, ali i kao prilika za osobni rast i duhovnu obnovu, organiziran je i prigodni program. U petak, subotu i nedjelju, 15., 16. i 17. rujna 2023.godine, Hrvatska katolička zajednica u Hamiltonu obilježava ovaj svečani jubilej te vas srdačno pozivamo da nam se pridružite u slavlju na čast našeg nebeskog Oca:

Dana 15. rujna 2023. godine pridružite nam se u pobožnosti na čast Presvetog Oltarskog Sakramenta u crkvi Svetog Križa u 18:00 sati. Nakon pobožnosti u 18:30 sati slijedi svečani koncert varaždinskog vokalnog ansambla „Nonet Donum“ u crkvi Svetog Križa.

U subotu, 16. rujna 2023. pozivamo vas da nam se pridružite svečanom misnom slavlju koje predvodi mons. Fabijan Svalina, Srijemski biskup koadjutor u crkvi Svetog Križa s početkom u 17:00 sati. Nakon svete mise svečani program biti će u župnoj dvorani s početkom u 18:30 sati. Kako bi program bio kulturno upotpunjen i sadržajan, za goste je organizirana svečana večera koju animira vokalno-instrumentalni sastav „Plavi dim“.

Na sam dan središnje proslave u nedjelju 17. rujna 2023.pozivamo vas na svečanu svetu misu zahvalnicu u 11:00 sati u crkvi Svetog Križa, misu predvodi mons. Fabijan Svalina, Srijemski biskup koadjutor u zajedništvu sa hrvatskim svećenicima južnoga Ontarija. Prije središnje svete mise u 09:00 sati možete prisustvovati slavlju svete mise na engleskom jeziku koju predvodi prečasni Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije. Nakon misnog slavlja organiziran je svečani ručak u župnoj dvorani s početkom u 12:30 sati. Svečanoj proslavi nazočit će i Predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović”.

 Petak, 15. rujna 2023.:

  • 18:00 – štovanje i pobožnost Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvi Svetog Križa
  • 18:30 – svečani koncert varaždinskog vokalnog ansambla „Nonet Donum“ u crkvi Svetog Križa

Subota, 16. rujna 2023.:

  • 17:00 – svečanu svetu misu predvodi mons. Fabijan Svalina, Stijemski biskup koadjutor u crkvi Svetog Križa
  • 18:30 – svečana večera i program u župnoj dvorani

Nedjelja, 17. rujna 2023.:

  • 09:00 – svetu misu na engleskom jeziku predvodi prečasni Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije
  • 11:00 – svečanu svetu misu zahvalnicu u crkvi Svetog Križa predvodi mons. Fabijan Svalina, Srijemski biskup koadjutor
  • 12:30 -zajednički ručak u župnoj dvorani.