“Sve ono što vjerujemo i što slavimo kao zajednica vjernika usidreno je u temeljnoj istini, samom srcu kršćanske vjere, a to je Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista”.

Pozvani smo živjeti uskrsnu radost, a sve ono što nam život i naši dani donose nastojati sagledavati u svjetlu Uskrsa. To nastoje i naši autori, a i ovaj broj Kane u svojim prilozima, aktualnim  temama i razmišljanjima.

Teme uskrsnog izdanja Kane, kao i uvijek, vrlo su raznovrsne:

Isusovi sretni ljudi

Ivan Šarčević govori o “Novom čovjeku” – završnoj, šestoj antitezi iz Matejeva govora na gori, prema kojoj je ljubav prema neprijatelju upravo vrhunac i središte cjelokupnoga Isusova djelovanja, svih riječi i djela.

Uskrsna Kana – obilje tema za vašu duhovnu kulturu

Pitanje molitve krunice na hrvatskim trgovima jedno je od gorućih tema u hrvatskoj javnosti posljednjih tjedana. Ne ulazeći u razlike između privatnih i javnih društava, pokreta i udruga u Crkvi, važno je naglasiti da se njihovo djelovanje u civilnoj javnosti percipira kao »određeno crkveno djelovanje«. I onda kada nemaju »baš nikakve« formalne povezanosti sa službenom Crkvom. O raznim vidovima ovog pitanja razmatra i piše Stjepan Baloban u svojoj kolumni.

Svijet i svijest o drugima i drukčijima

O još jednoj javnoj temi iz novog kuta progovara i Tanja Horvat, vodeći nas “prema neuroinkluzivnom svijetu za sve”. Povodom Svjetskoga dana svijesti o autizmu sve se zajednice, a pogotovo crkvene i vjerničke, imaju prigodu osvrnuti na vlastitu inkluzivnost u praksi, i mogućnosti za rad za još bolji svijet.

Samo administrativni čin

U „Pitanju sadašnjeg trenutka“ Josip Grbac piše o razvodu i problematizira novi Zakon o izvanparničnom postupku koji će u određenim situacijama jako olakšati razvod, a Hrvatsku povezati s Rumunjskom te će dvije zemlje imati najliberalniji i najlakši postupak razvoda u Europi. Pitanje je što dobivamo, a još važnije, što time gubimo?

Granična pitanja religije i znanosti

Prigodom izlaska njegove knjige u izdanju KS-a Zašto vjerujemo u Boga? dr. sc. Saša Horvat u razgovoru nam otkriva svoja razmišljanja o povezanosti religije i kognitivne znanosti i zašto je čovjek kao vrsta, od svojih početaka, oduvijek prirodno religiozno i duhovno stvorenje. Ova izrazito složena teza upletenosti religioznosti u ljudskom duhu pokušava se obraditi u dubine i širine u novoj knjizi, predstavljenoj u ovom razgovoru.

Nova moda u gastronomiji

Đurica Pardon piše o entomogafiji – jedenju insekata. I dok put novca pokazuje da se zarada od proizvodnje kukaca slijeva u iste džepove koji su donedavno promovirali meso i mesne prerađevine,  sada ta ista industrija preuređuje farme goveda i svinja u uzgajališta mravi, crva, cvrčaka, skakavaca i drugih 2000 vrsta jestivih insekata.

Lakoća odrastanja i razvitak emocionalne inteligencije kod djece

Emocionalna inteligencija oblikuje načine na koje možemo odgovarati na izazove, sami sa sobom ili u društvenim zajednicama (obitelji, školi, crkvi…). Njezin razvitak jedan je od temelja kvalitetnoga djetinjstva i izgradnje osobnosti, a osnove toga razvitka proučava Leali Osmančević u „Obiteljskom savjetniku“.

Petoknjižje: Knjiga Postanka

Uvijek s pogledom u vis, Tatjana Kren i ovog mjeseca analizira pojavnosti Neba nad nama. Knjiga Postanka krije mnoge tajne i isprepleće simbolike zvjezdoznanstva i biblijske motivistike, stoga se motivi iz Knjige postanka mogu potanko precizirati u astronomskim okvirima te izračunati u konkretne nadnevke. No, čak i uz najrevniju posvećenost ovom predmetu, iskazano je:

“(…) A kad je otkriven teleskop i kada su kroz to novo oko pogledali prema nebu, broj se zvijezda pokazao još jasnije neizbrojivim…”

Ove, i mnoge još druge teme, obrađuje obiteljska kršćanska revija Kana. Svim novim pretplatnicima do kraja travnja izdaje se posebna ponuda: pretplata za 2023. godinu za samo 14 eura, i rokovnik „Moj osobni planer“ na dar. Informacije i više o ovom broju Kane možete doznati na ovoj poveznici.