U povodu „Vremena stvorenoga“ 2021. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ i ove godine organiziraju Ekumenski glazbeno-molitveni susret pod geslom „Dom za sve? Obnoviti Božji oikos“.

Susret će se moći pratiti i online, putem direktnog video prijenosa preko mrežne stranice župe sv. Kvirina: https://www.zupa-svkvirina.hr/.

Cilj ovog susreta, kao i prošlogodišnjeg koji je održan u Remetama, jest da se kršćanski vjernici iz Katoličke i drugih kršćanskih crkava zagrebačkog područja uključe u molitvu kršćana diljem svijeta koji Bogu, Stvoritelju ljudi i svega stvorenoga, riječju i pjesmom upućuju svoje molitve za očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje, u povodu „Vremena stvorenog“ 2021.

Oblikovanje glazbenog dijela molitvenog slavlja povjereno je sestrama Halužan.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog“ svake godine objedinjuje 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta oko zajedničkog cilja: obnove odnosa sa Stvoriteljem, ljudskom braćom i svekolikim stvorenjem. Započinje 1. rujna na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. To je vrijeme kada se kršćanska obitelj ekumene, tj. svega svijeta, ujedinjuje u molitvi i djelovanju radi zaštite zajedničkog doma kako bi odgovorila „na vapaj zemlje i siromašnih“. U 2021. godini, tijekom „Vremena stvorenog“, kršćani su ujedinjeni u molitvi i djelovanju nadahnjujući se geslom: „Dom za sve? Obnoviti Božji oikos.“ Dodatne informacije o ekumenskoj inicijativi „Vrijeme stvorenog“ dostupne su na mrežnim stranicama https://seasonofcreation.org/.

U zajedničkoj izjavi u povodu Vremena stvorenoga 2021. predsjednici Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) – kardinal Angelo Bagnasco i Konferencije europskih Crkava (CEC) – Christian Krieger pozvali su sve kršćane u europskim Crkvama, u župama, crkvenim zajednicama i svaku osobu dobre volje da to vrijeme promatraju kao prigodu da se u ekumenskom duhu slavi Božji dar stvaranja i da budu ujedinjeni u molitvi i djelovanju. Ujedno pozivaju i na molitvu za dvije važne konferencije koje ove jeseni organiziraju Ujedinjeni narodi, za Konferenciju o bioraznolikosti koja će se održati u Kunmingu u Kini i za 26. Konferenciju o klimatskim promjenama (COP 26) koja će se održati u Glasgowu u Ujedinjenom kraljevstvu kako bi ti skupovi bili povoljna prigoda da se poduzmu potrebni koraci koje zahtijeva klimatska izvanredna situacija /https://www.ccee.eu/season-of-creation-2021-a-home-for-all-renewing-the-oikos-of-god/?lang=en/.

U povodu Vremena stvorenog 2021. i papa Franjo, pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej i canterburyjski nadbiskup Justin Welby kršćanskim vjernicima uputili su „Zajedničku poruku za zaštitu stvorenog“ u kojoj ih, među ostalim, pozivaju da tijekom tog razdoblja mole za svjetske čelnike koji će sudjelovati na COP 26 u studenom u Glasgowu, da donesu razborite i hrabre odluke. Oni potiču sve ljude da poslušaju „vapaj Zemlje i siromašnih“ te preispitaju svoje ponašanje za dobro Zemlje koju nam je dao Bog. „Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati“ – stoji u poruci https://ika.hkm.hr/crkva-u-svijetu/krscanski-poglavari-uputili-klimatski-apel-poslusajte-zemljin-vapaj/.

Suorganizatori susreta su Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“, koja je osnovana 2019., na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si“. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko posvješćenje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja kao i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je povjereno da stvorenjem odgovorno upravlja, a ne da ga uništava. Osnivači Udruge svojim djelovanjem žele poticati vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, sebi posvijeste i prihvate svoj poziv čuvara Božjeg djela te promijene ona ponašanja i životne navike koje pridonose današnjoj ekološkoj krizi.