Kršćanska obiteljska revija Kana u svojem svibanjskom izdanju istaknula je važnost i sveprisutni utjecaj medija i komunikcije. “Prigodno je u ovom mjesecu u kojem se obilježava Svjetski dan medija malo dublje porazmisliti o tome koliko nas sveprisutni utjecaj medija može spriječiti da ‘živimo mudro, razmišljamo kritički i velikodušno ljubimo’, riječima pape Franje”, istaknula je već u uvodniku glavna urednica Kane, Maja Petranović. Dodala je da treba razmisliti nalazi li se prava mudrost i istina u sve bržem, često natjecateljskom gomilanju informacija, koje nerijetko čovjeka dovode do prezasićenosti i zbunjenosti. “Kana kao i uvijek donosi članke koji ne žele samo nabrajati informacije nego potaknuti na razmišljanje koje omogućuje zauzimanje osobnog stava da živimo mudro, razmišljamo kritički i velikodušno ljubimo”, zaključila je urednica Kane, utirući tako čitatelju put do niza zanimljivih tema u novom broju.

Komunikacija u službi zajedništva naslov je teksta prof. Jerka Valkovića koji propituje odnos Crkve i medija, ali i značenje (suvremenih) medija, odnosno komunikacije za samoga čovjeka i društvo. Izdvojio je nekoliko misli Benedikta XVI. i pape Franje o komunikaciji te naglasio da Crkva danas ističe važnost prisutnosti na virtualnom kontinentu. Na tu se temu prigodno naslanja tekst Martina Svilanovića, Digitalna kultura – čovjek kao slika Božja ili slika algoritma? u kojem je naglasak stavljen na novitet koji donosi jačanje digitalne kulture i postupno dokidanje praktične potrebe za nevirtualnim zajednicama. Tragom medija i komunikacije, novi broj Kane u rubrici Obiteljski savjetnik donosi i zanimljiv tekst komunikologinje Leali Osmančević – Djeca i reklame – u kojem donosi niz zanimljivih pitanja i odgovora o reklami, praćenju reakcija djece pri gledanju reclama i njihovu razjašnjavanju. Rafael Rimić u Odgoju za medije, stalnoj Kaninoj rubrici, odgovara na pitanje što se krije iza profila influencera.

Središnji dio Kane jest razgovor s dominikancem, dr. sc. Antom Gavrićem u kojem će čitatelj doznati više o njemu samome, ali i o tragu koji dominikanci ostavljaju na našim prostorima proteklih osam stoljeća, o knjizi Sveti Dominik. Crna legenda (KS, 2020.), kao novoj knjizi o svetom Tomi Akvinskom koju je redigirao, a koja je obljavljena upravo ovih dana.

Kao novi autor u svibanjskoj Kani javlja se Boris Beck vrlo zanimljivim tekstom Osmijeh jednoroga, a čitatelj će pronaći i niz aktualnih tema iz života Crkve, društva (Opće bratstvo i vjerske istine – Josip Grbac, Zašto vjernici ne uspijevaju u hrvatskoj politici? – Kolumna Stjepana Balobana, Enciklika Rerum Novarum ima poruku i za današnje, globalizirano gospodarstvo – Krešimir Cerovac) i duhovnosti (Marija – uzor autentične vjere i poslušnosti Riječi – s. Silvana Fužinato, Poslanica Hebrejima i lik svećenika – Darko Tepert…).