logo-dkk

Manifestacija Dani kršćanske kulture pokrenuta je 2005. godine te se održava u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku u organizaciji nakladničke kuće Verbum, a uz pokroviteljstvo Predsjednika/ce Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Manifestacija svojim značajnim programima i sadržajima doprinosi kulturnom bogatstvu i razvoju baštinjene hrvatske i europske kršćanske tradicije.

U sklopu postojećeg dugogodišnjeg kulturnog projekta Dani kršćanske kulture iskazala se potreba za snažnijom, sadržajnijom i obuhvatnijom prezentacijom likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti. Danas, više nego ikad, potrebno je kršćansku sakralnu sferu približiti svim oblicima likovnog izričaja kako bi umjetnici kroz vlastitu suvremenu likovnu praksu ostavili svoj odraz u prostoru traganja za svetim.

Kako bi osigurali upravo taj prostor susretišta sakralnih likovnih ideja i njihovih pojavnih oblika s idejom svetoga, prvi put u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture organizira se natječajni izložbeni Salon suvremene sakralne likovnosti, koji bi imao međunarodni karakter, s dvogodišnjim izlagačkim ritmom. Stoga se na ovaj način pozivaju umjetnici da sukladno uvjetima natječaja iskažu svoj interes za sudjelovanjem na Salonu suvremene sakralne likovnosti.

Umjetničko vijeće Salona u suradnji s Organizacijskim vijećem Salona odabrat će radove koji će biti izloženi u Splitu od 1. do 11. travnja 2017. godine u palači Milesi u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Na prijedlog Umjetničkog vijeća, prigodom otvaranja Salona, bit će dodijeljena Velika nagrada Salona koju će nagrađeni umjetnik primiti u obliku priznanja te samostalne izložbe u sljedećoj godini održavanja manifestacije Dani kršćanske kulture, a u međugodini održavanja Salona suvremene sakralne likovnosti.

Natječaj je međunarodnoga karaktera te se na njega mogu prijaviti svi likovni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva.

Prijava:

Prijave 1-2 rada po izboru umjetnika šalju se elektroničkim putem ili poštom, a prijava treba sadržavati sljedeće elemente:

 • Prijavnica (preuzeti na linku ovdje).
 • Opis rada: naziv rada, materijal, tehnika, godina nastanka te popratne fotografije, video zapisi ili zvučni materijali u navedenim formatima:
  –       fotografije radova u rezoluciji za tisak: JPG format, dimenzije 2400 x 1600 pixela, 300 dpi,
  –       video: DVD PAL ili mp4 format,
  –       zvučni zapis: mp3 format.
  Digitalne materijale imenovati prema navedenom primjeru: prezime_ime_naziv rada (npr. horvat_ivan_moj rad.jpg).
 • Kratki životopis autora ili kustosa projekta/programa.
 • Kratki životopis autora ili kustosa projekta/programa.
 • Prijaviti se mogu samostalni autori ili grupa autora.
 • Prijaviti se mogu radovi svih likovnih tehnika.
 • Tema je slobodna.

Uvjeti sudjelovanja:

 • Svi radovi prijavljeni na natječaj moraju biti opremljeni i spremni za izlaganje. Ako radovi zahtijevaju kompleksnu tehničku opremu, Organizator Salona se ne obavezuje osigurati dodatnu opremu.
 • Organizator osigurava prostor, postavljanje izložbe i sigurnost u vrijeme održavanja izložbe kao i preklopni katalog izložbe.
 • Organizator dodjeljuje Veliku nagradu Salona laureatu u obliku povelje i organiziranja izložbe u programu manifestacije Dani kršćanske kulture u međugodini održavanja Salona tj. sljedeće godine.
 • Organizator Salona pridržava sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe Salona suvremene sakralne likovnosti u svim medijima te katalogu, pozivnici i na web-stranicama.
 • Troškove transporta (dostava i povrat) odabranih radova te sigurnost radova snosi sam autor.
 • Organizator Salona ne preuzima obvezu produkcije i opreme umjetničkih djela.
 • Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.
 • Podnošenjem prijave prijavitelji su suglasni sa svim uvjetima.

Način prijave:

1.    Digitalnim putem na e-mail adresu: sssl.dkk@gmail.com
2.    Zemaljskom poštom na adresu:
gđa Dijana Iva Sesartić
– za Salon suvremene sakralne likovnosti
Kneza Trpimira 13
21210 Solin
3.    Rok za slanje prijava natječajnih radova otvoren je do 31. prosinca 2016.

Salon suvremene sakralne likovnosti održava se u organizaciji manifestacije Dani kršćanske kulture (DKK), a u pripremi sudjeluju Organizacijsko vijeće Salona i Umjetničko vijeće Salona u sljedećem sastavu:

Organizacijsko vijeće Salona:
dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe
Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica
Stjepan Ivanišević, akademski slikar
dr. sc. Miro Radalj, ravnatelj manifestacije DKK
Jelena Hrgović, pomoćnica ravnatelja manifestacije DKK

Umjetničko vijeće Salona:
dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe
Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica
Stjepan Ivanišević, akademski slikar

Radove odabire Umjetničko vijeće i predlaže Organizacijskom vijeću Salona.

Odabrani autori bit će obaviješteni pojedinačno elektronskim putem ili poštom (ovisno o načinu prijave) kao i putem obavijesti o rezultatima natječaja za sudjelovanje na Salonu suvremene sakralne likovnosti na službenim stranicama manifestacije: Danikrscanskekulture.info.

Odabrani radovi bit će predstavljeni na zajedničkoj izložbi Salona suvremene sakralne likovnosti koja će svečano biti otvorena 1. travnja 2017. u palači Milesi Splitu, a na otvaranju izložbe bit će dodijeljena Velika nagrada Salona.

Bitno.net