Na konferenciji za medije u Biskupskom ordinarijatu u Subotici u utorak 10. listopada pobliže je predstavljen događaj biskupskog ređenja mons. Slavka Večerina, imenovanog subotičkog biskupa, koji će biti u subotu 14. studenog tijekom svečane mise koja počinje u 11 sati u katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske. Događaj su predstavili preč. Mirko Štefković, glasnogovornik Subotičke biskupije na hrvatskom jeziku, te vlč. Csaba Szabó Szepesi, tajnik novog biskupa, na mađarskom jeziku.

“Običaj u Katoličkoj Crkvi je da se na ovaj značajan događaj pozivaju biskupi iz  okruženja, što smo i mi učinili. To je znak zajedništva u Crkvi. Ipak, mnogi biskupi nisu u mogućnosti doći zbog pandemije koronavirusa. Pozvali smo sve biskupe Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda, te biskupe svih biskupija iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, uz nekoliko biskupa iz Rumunjske. Za sada imamo potvrdu sudjelovanja oko deset biskupa. Glavni zareditelj bit će mons. Ladislav Német, zrenjaninski biskup i predsjednik MBK Sv. Ćirila i Metoda, a suzareditelji mons. Ivan Pénzes, umirovljeni subotički biskup i biskup grkokatoličke Crkve mons. Đura Džudžar, eparh Eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu”, kazao je preč. Štefković.

“Biskupsko ređenje je vrlo značajno za život mjesne Crkve. Ređenjem biskup postaje član Apostolskog zbora. Od prvih apostola do danas polaganjem ruku na kandidata i molitvom prenosi se karizma apostolstva u Crkvi, koja sadrži službe upravljanja, naučavanja i posvećivanja”, kazao je Štefković.

On je, nakon pojašnjavanja detalja liturgije biskupskoga ređenja, rekao da, zbog epidemiološke situacije, Ordinarijat i organizatori “nisu u mogućnosti osigurati ljudima da mogu ući u crkvu i tamo sudjelovati na ređenju”.

“U katedrali će biti samo biskupi, svećenici, časne sestre, službene osobe i biskupovi osobni gosti. Nažalost, ne možemo garantirati zdravstvenu sigurnost sudjelovanja ostalim vjernicima. Puno njih je pitalo Ordinarijat za sudjelovanje, no radi se o velikoj odgovornosti koju svi moramo uzeti u obzir u situaciji u kojoj živimo, te molimo vjernike za praćenje prijenosa mise putem medija, razumijevanje i molitvenu potporu”, kazao je Štefković, naglasivši da je vjernike na to pozvao i umirovljeni subotički biskup Pénzes.

Događaj biskupskoga ređenja će prenositi u cijelosti RTV Pannon od 10.50. Istovremeno će Radio-televizija Vojvodine prenositi ređenje na svojem Prvom programu sa komentarima na hrvatskom jeziku, te na Drugom programu sa komentarima na mađarskom jeziku (program se može izravno pratiti i putem portala www.rtv.rs). Izravno će misu prijenositi Radio Marija, čiji je signal također dostupan putem interneta (www.radiomarija.rs), te Radio Novi Sad.