Hrvatska udruga ikonopisaca „Josip Ružić“ održat će u okviru Dana kršćanske kulture intenzivni tečaj ikonopisanja pod nazivom „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“ od 6. do 15. travnja 2019. Polaznici će usvojiti temeljno znanje o povijesnoj, duhovnoj, teološkoj i umjetničkoj dimenziji ikonopisanja, o zakonitostima izrade ikone te o različitim stilovima, osobito onome koji su se razvili u Katoličkoj Crkvi. Naslov radionice „Sveti Luka – pisac Kristove blagosti“ riječi su slavnog Dantea koji je iz Lukinog opusa izdvojio upravo njegovo naglašavanje Kristove blagosti, milosrđa i opraštanja. Polaznici će na radionici moći pobliže upoznati sv. Luku i njegova djela Evanđelje po Luki i Djela apostolska koja su ušla u kanon Novoga zavjeta.

Polaznici će na tečaju uz stručnu pomoć vodstva akademske slikarice Silvane Lozančić i Brune Periš, konzervatorice-restauratorice, izraditi ikonu sv. Luke Evanđelista, prvoga ikonopisca i zaštitnika ikonopisaca i umjetnika, koju će nakon završne izložbe i svečane posvete odnijeti svojim kućama. Polaznici će također upoznati splitske najstarije sačuvane ikone i posjetiti riznicu splitske katedrale sv. Dujma.

Broj sudionika je ograničen, radionica je zatvorenog tipa zbog zahtjevnosti tehnike i meditativnog ozračja ikonopisanja.

Vrijeme održavanja radionice od 6. do 15. travnja 2019., vikendom od 9:00-17:00, radnim danom 16:00-21:00. Obavezan dolazak na sve predviđene satove tečaja.

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane, bez obzira na dosadašnje iskustvo i nadarenost. Tečaj je besplatan.

Za prijavu na natječaj potrebno je:

  • poslati osobne podatke (ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, obrazovanje, zanimanje)
  • dosadašnje iskustvo na području likovne umjetnosti ili ikonopisanja
  • nakon zaprimljene prijave slijedi motivacijski razgovor

Prijavu poslati na elektroničku poštu: lidija.piskac@verbum.hr Prijave se primaju isključivo elektroničkim putem od dana objave natječaja do 17. ožujka 2019.

Bitno.net