Nada. Upravo je to motiv koji povezuje niz tekstova novoga broja kršćanske obiteljske revije Kana. Vjernici su pozvani da budu poslanici nade i za druge te da razmišljaju o nadi kao o nečemu što nije samo osobno već ima i širi domašaj: Nada u kršćanskom smislu uvijek je i nada za druge, piše to Krešimir Cerovac u jednom od središnjih tekstova revije, pod naslovom Na Božić je u svijet ušla nada.

Dok iščekujemo Božić i nadamo se vlastitu otkupljenju i spasenju, autor Đurica Pardon upućuje čitatelja da razmisli i o tome da otvori vrata obnove i spasenja našem planet. U rubrici Putovima cjelovite ekologije ovoga puta autor ističe adventsku promjenu srca, našu unutarnju pripravu za Božić, kao polazište za promjenu našeg vanjskog ponašanja u smislu pomoći drugima, međusobne brige, darežljivosti, odgovornosti prema bližnjima, ali i Zemlji. Fra Tepert pod isprva tmurnim naslovom Teška vremena također zaziva nadu, pouzdanje u Boga živoga, vježbanje pobožnosti, ohrabrivanje, bez obzira na nevolje i patnje koje opterećuju svakidašnjicu u jeku pandemije. Na tom je tragu i Autoškola za kršćane Nikole Kuzmičića koji pod naslovom Pošast tumači tu zaraznu bolest na temelju Biblije, ali i kako kroz Bibliju možemo gledati na tu napast. I ovoga puta u Kani mnogi su tekstovi dotaknuli temu pandemije koronavirusa, ali iz kršćanske perspektive iz koje se ne tumači u masovnim medijima. Tako Martina Vuk u tekstu Ranjivost – što je to? propituje želi li nas virus vratiti samima sebi, ili nas suočiti s činjenicom da smo kao uspješni, pobožni i moralni postali kritičari drugih.

Ipak, ovaj broj Kane dolazi s jednom prazninom, umjesto rubrike Kršćani u svijetu koju je do svoje smrti pisao otac Bono Zvonimir Šagi, donosimo spomen-blok posvećen njemu, lučonoši koncilske ideje Kršćanske sadašnjosti. Uz životopis, Sjećanje iz bolničke sobe i pregled njegovih izdanja objavljenih u KS-u, direktor i glavni urednik Kršćanske sadaršnjosti, dr. Stjepan Brebrić, ističe obrise velikog doprinosa o. Bone KS-u i svim suradnicima i prijateljima.

Božićni broj Kane donosi i zanimljiv razgovor s doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, novim generalnim tajnikom HBK. Za Kanu je govorio i o svojoj službi zamjenika pročelnika Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, o medijima i mladima, katoličkom izdavaštvu u digitanom dobu, Crkvi u kontekstu novih medija, ali i osobnim znanstvenim i životnim interesima kojima se bavi.

U rubrici Zdravlje i duša neuropsihijatrica Tereza Salajpal piše o daru i darivanju, što se može darovati besplatno te što način na koji darujemo i primamo dar govori o nama. Slavica Dodig i u ovom broju progovara o starijima, o Božiću koji ćemo provesti pod maskama, pri čemu ne smijemo zaboraviti na svetu radost, radostan susret s Božjim licem u licu Djeteta Isusa.

Novi broj Kane čitateljima će poslužiti kao dobra podloga priprave srca za Božić i poticaj na razmišljanje o sadašnjem trenutku.