U Zrinu je u subotu 30. svibnja otvoren “Zrin festival”. Organizatori ovog vrijednog festivala poručuju:

Zrin je oltar naše domovine, spomen naše slave, junaštva i stradanja. To je mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog, drevno sijelo po kojima su si Zrinski nadjenuli ime. Znakovito je otvorenje ovogodišnjeg 6. Zrin festivala baš na Dan državnosti u Zrinu, kao jednog od prvih festivala uživo nakon muka uslijed svjetske epidemije.

Dan poslije, u nedjelju 31. svibnja, održano je otvorenje 14. (međunarodnog) orguljaškog festivala ‘Ars organi Sisciae’ u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji uz Josipu Lončar (sopran), Daria Teskeru (trublja) i Alena Kopunovića Legetina (na orguljama Augusta Faullenda Heferera iz 1936. godine).

Svi programi mogu se pratiti uživo na www.ars-organi-sisciae.org i www.zrin-festival.com.

Tijekom dva tjedna, od 30. svibnja do 14. lipnja, ponudit ćemo vam deset sjajnih programa s deset lokacija nedaleko od Zagreba, u predivnoj prirodi, u kraju koji vapi da ga nanovo otkrijemo… Prošetat ćemo divljim srcem pitome Banovine koju će najbolje predstaviti umjetničke izvedbe: Laure Vadjon (violina) i Pavla Mašića (čembalo) u prostorima koji su templarima bili dragocjeni – u Gorama, 2. lipnja; Ante Knešaureka, sjajnog orguljaša koji prvi put gostuje na našem festivalu – u Glini, 3. lipnja; vokalnog Ansambla Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija – na najljepšem proplanku Banovine u Gornjem Viduševcu, 6. lipnja; Projekta Lazarus, posvećenog revitalizaciji hrvatske glazbene baštine – u Selima, 7. lipnja; naše sjajne sopranistice Margarete Klobučar (zbog koje smo čak i od Ikičke dobili podršku nakon godina ignoriranja festivala, no za početak vrlo skromnu…), koja će prvi put zapjevati uz Alena Kopunovića Legetina na našim najvrjednijim orguljama I. F. Jenečeka iz 1777. godine u baroknoj ljepotici – župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima.

Koncertom mladih snaga Zvonimira Markovića (trombon) i Hrvoja Trinkija (orgulje) 11. lipnja zaključit ćemo ovogodišnji orguljaški festival u Petrinji, no festivalska ruta ide dalje u Topusko gdje će nastupiti uistinu neuobičajen ansambl ‘Progressive plectra’ sastavljen od četiriju umjetnika čembala: Katarine Javore, Danijele Bošnjak, Karle Biondić i Franje Bilića. Prvi dio festivalske sezone zaključit ćemo koncertom gudačkog orkestra ‘Acoustic ansambla’ u osobito lijepom i akustičnom prostoru franjevačke crkve sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 14. lipnja – baš nakon Svetog Antuna, kada je najljepše biti u okruženju koje od davnina slavi ovoga sveca.

Zahvaljujući Sisačkoj biskupiji i Umjetničkoj radionici Heferer, našem dugogodišnjem festivalskom partneru, za svako festivalsko izdanje sve orgulje na programu ugodimo i uredimo. Na taj se način instrumenti održavaju, a redovito održavanje orgulja jedini je uvjet kako bi one svirale i našim baštinicima. Velika nam je čast održati ovogodišnje festivale pod pokroviteljstvom ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Veliku zahvalu zaslužuju svi naši pokrovitelji i sponzori, u prvom redu Ministarstvo kulture RH i Sisačka biskupija, Hrvatska Kostajnica i Dvor, a nadamo se i Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija, Grad Petrinja, Topusko i mnogi koji su nam pomagali realizirati prijašnja izdanja Ars organi Sisciae, ali ih je zaustavila svjetska epidemija i prisilni zastoj koji nismo birali…

I ovogodišnja festivalska sezona, koju nakon navedenih festivala nastavljamo i Festivalom drvenih kapela, od 21. do 28. lipnja, nudi atraktivnu rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se ona sačuvala i za buduća pokoljenja.

Slobodni ste doći na sve koncertne programe – samo budimo odgovorni! Sve su lokacije čarobne, a cijela je Banovina gusto isprepletena vrijednim lokalitetima nekadašnjih utvrda i burgova. Ulazi na sve koncerte su, kao i svih proteklih godina – besplatni.

Onima koji mogu i žele pomoći zahvaljujemo na donacijama.

Hrvatska udruga Ars organi Sisciae Zibelska 21, 44000 Sisak

IBAN: HR9224840081104098574 SWIFT adresa: RZBHHR2XXXX

 1. 5. – SUBOTA – 17.00
  Otvorenje 6. ZRIN festivala
  Tvrđava Zrin
  ACOUSTIC PROJECT
 1. 5. – NEDJELJA – 20:00
  Otvorenje festivala ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva sv. Lovre – Petrinja
  TRIO FIAT LUX
 1. 6. – UTORAK – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva Uznesenja BDM – Gore
  LAURA VADJON, violina
  PAVAO MAŠIĆ, čembalo
 1. 6. – SRIJEDA – 20.00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva sv. Ivana Nepomuka – Glina
  ANTE KNEŠAUREK, orgulje
 1. 6. – SUBOTA – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac
  ANSAMBL ANTIPHONUS
 1. 6. – NEDJELJA– 20.00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva sv. Marije Magdalene – Sela
  PROJEKT LAZARUS
 1. 6. – SRIJEDA – 20:00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva sv. Marije Magdalene – Sela
  MARGARETA KLOBUČAR, sopran
  ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orgulje
 1. 6. – ČETVRTAK – 20:00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva sv. Lovre – Petrinja
  ZVONIMIR MARKOVIĆ, trombon
  HRVOJE TRINKI, orgulje
 1. 6. – SUBOTA – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva Pohoda BDM, Topusko
  PROGRESSIVE PLECTRA
 1. 6. – NEDJELJA– 20.00ZRIN festivalFranjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski ČuntićACOUSTIC ANSAMBL