Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga predstavlja kulturnoj sceni jedinstveni mjuzikl Svetac svega svijeta – o sv. Antunu Padovanskom. U ovome jedinstvenom projektu sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti, mjuzikl Svetac svega svijeta donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima.

Kada je riječ o svetom Antunu, popularnom “Svecu svega svijeta”, usudimo se reći kako je riječ o svevremenom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije. Stoga ne začuđuje pojava jedinstvenog mjuzikla posvećenog upravo životu svetog Antuna. Iako nam se može činiti kako mnogo toga već znamo o njegovu životu, pisac libreta Nino Škrabe svojim specifičnim narativom gledatelje vodi u kontekst i duhovnu situaciju vremena u kojem odrasta mladi Fernando. Ovdje dobivamo odgovore na pitanja o tome tko je bio sv. Antun prije nego što je postao svetac i koji su sve izazovi stavljeni pred njega kao mladića koji je vrlo rano i otvoreno pokazao svoju adoraciju prema Stvoritelju. I tko je Amalia? Nakon bijega od kuće mladi Fernando pridružuje se najprije augustincima, a zatim franjevcima gdje dobiva ime Antun. Zatim odlazi u misije u kojima slijedi niz događanja koja će ostaviti duboki trag na životu mladog Antuna, a upravo razdoblje oluja na moru će utjecati na smjer njegova daljnjeg životnog poziva i djelovanja.

Sveti Antun se obraća svima bez iznimke, a tome svjedoči obraćenje dvanaestorice razbojnika u Padovi, susret s gospodarom Verone i mnogi drugi “otpadnici” društva koje se vrlo lako osuđuje i od kojih se još lakše odustaje. Ali ne i sv. Antun! Upravo je ovo poruka njegova životnog djelovanja; svaki čovjek je dragocjen i jedinstven u očima Oca koji nas neprestano zove. U umjetničkom ostvarenju kakav je mjuzikl o svetom Antunu, gdje se ujedinjuje pero dramaturga Nine Škrabe, redateljski talent Roberta Boškovića i glazba Branka Barduna uz izvrsnu glumu mladoga Marka Dumančića u ulozi sv. Antuna, odvest će Vas na putovanje kroz vrijeme i pružiti sasvim jednu novu perspektivu na život omiljenog sveca i priču koja je toliko narodu znana, ali do sada u kazalištu nije viđena.

Ansambl Kolbe je veljači 2019. godine započeo turneju s mjuziklom Svetac svega svijeta. Do sada su gostovali u Svetom Ivanu Zelini, Humcu, Mostaru, Vukovaru i Vinkovcima, Karlovcu, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Visu, Cresu te u Stuttgartu i Reutlingenu u Hrvatskim katoličkim misijama. Sveukupno do sada je realizirano 44 izvedbe i 15 gostovanja. Ove godine planiramo ići još na gostovanje u Freudenstadt, Jastrebarsko, Zadar, Dugopolje.

Izvedbe u Zagrebu bit će u Dvorani svetoga Franje na Svetom Duhu 28. i 29. ožujka te 3., 4. i 5. travnja 2020. godine s početkom u 20 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti u župnom uredu Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, rezervirati na broj telefona 01/3777-125 ili na broj mobitela 097/777 55 22 (odjel prodaje i rezervacije ulaznica).

Ansambl Kolbe utemeljen je prije osam godina i specijalizirao se za izvođenje duhovnih mjuzikala, do sada su pripremili i izveli četiri vrlo uspješna mjuzikla, Život za život (dvije režije), Uskrsli i Svetac svega svijeta. Okuplja mlade ljude, amatere s kojima rade profesionalci.

fra Vladimir Vidović | Bitno.net