Novi listopadski broj kršćanske obiteljske revije već je u Uvodniku glavna urednica Maja Petranović obilježila nizom pitanja koja upućuje na teme kojima se Kana ovoga mjeseca bavi.

„Je li vjerski identitet i vjerska pripadnost jedno te isto? Može li se netko smatrati pripadnikom određene vjeroispovijesti, a da osobno nije vjernik? Što to uopće znači biti vjernik, kršćanin, katolik i kakvo je njegovo poslanje danas? Što Isus očekuje od nas u ovom konkretnom vremenu? Mnoštvo je glasova u ovom izazovnom trenutku – koji je pravi, a koji devijantni? Pitam se, trebamo li kao kršćani podizati šake, ustrajati u nadglasavanju, jesmo li ispravniji vjernici što smo glasniji?“ ističe urednica Kane, upućujući i čitatelje na preispitivanje značenja svojega kršćanskog poslanja u svijetu, na „čišćenje od natruha predrasuda i suvišnih etiketa vraćanjem na evanđeoski izvor“.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac ovoga se puta bavi temom popisa stanovništva, s naglaskom na šutljivu manjinu (siromašni, umirovljenici, nezaposleni, beskućnici…) koja bi ovim popisom trebala pokazati svoje razmjere. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni, također na prvim stranicama Kane, bavim temom pandemije pod naslovom Zarazna bolest koja dijeli i razdvaja? Među aktualnim temama tu su i dvije političke: Tonči Tadić piše pod naslovom Oporba na putu u ništa, analizirajući čime se danas bave oporbene strane u Hrvatskoj, a Stanko Uršić propituje temu uvođenja eura kroz zanimljivu prizmu situacije u Danskoj koja nije htjela euro.

Među temama uže kršćanskoga nadahnuća i duhovnosti već se na prvim stranicama ističe Samo pet stvari Ante Jerkovića koji je pisao o krunici. Ivan Šarčević u svojoj rubrici Isusovi sretni ljudi pod naslovom Blaženstvo utjehe piše o Isusovu odnosu prema patnicima, ljudskim mukama i ranama. Đurica Pardon u Putovima cjelovite ekologije dotiče se sv. Franje, čiji smo spomendan obilježili 4. listopada. Upravo smo sa sv. Franjom, piše vlč. Pardon, pozvani obnavljati okoliš svih Božjih stvorova. Fra Darko Tepert osvrnuo se pak na jednu od Papinih općih audijencija vezanih uz Pavlovu Poslanicu Galaćanima naslovljenu Propedeutska vrijednost Zakona. Nove meditacije Josipa Sanka Rabara intrigiraju već samim naslovom: Bog je i Majka.

Kana u svakom broju prostor daje i temama vezanima uz starost i starije. Ovoga puta tu su dva članka, redovna kolumna Slavice Dodig Zlatno doba i članak neuropsihijatrice Tereze Salajpal Kušnje starosti.

Putopis Antonije Putić čitatelje vodi u daleki Peking, a članak Tomislava Matića u prošlost daleke Etiopije.

Listopadski broj Kane obogaćuju i dva intervjua. Glavna urednica Kane Maja Petranović razgovarala je s Antoniom Hrvatin Roth, urednicom Religijskog programa na HRT-u i dugogodišnjom suradnicom Kane o njezinu poslu i dosadašnjem medijskom iskustvu, odnosu Crkve i religije, vjerskim temama u TV programu i nizu drugih zanimljivih tema. Drugi intervju vodio je Trpimir Alajbeg s don Dankom Litrićem, koji se može podičiti s četiri desetljeća misionarskog djelovanja u Ruandi.

Listopadska Kana donosi i niz drugih zanimljivih tema i rubrika, od Filma, Umjetnosti, Zdravlja do Obiteljskog savjetnima, Ženske strane medalje, rubrike Brojni, ali svi naši – za svakog člana obitelji ponešto.

Kanu potražite u svojim župama ili knjižarama Kršćanske sadašnjosti po cijeni od 13 kuna, ili ju pak naručite kako bi stigla na Vašu adresu. Kana je dostupna i u eIzdanju.