U petak, 10. prosinca u Studentskom domu Bruno Bušić u Splitu će se održati jednodnevna Međunarodna znanstvena konferencija u sklopu obilježavanja 73. godišnjice objave Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Konferenciju organizira Bruno Petrušić, poslijedoktorand na Fakultetu društvenih zanosti, Angelicum – Rim uz potporu udruge Teofil.

Na konferenciji sudjeluju, među ostalima, i Ingrid Godkin iz Europske komicije (iz kabineta Dubravke Šuice), Ladislav Iličić iz EU Parlamenta, Željka Markić, Marko Vučetić, Ivana Ninčević-Lesandrić i drugi političari, novinari, sveučilišni porofesori i poduzetnici.

Program traje od 9 do 18 sati, a cijela konferencija će biti izravno prenošena na Youtube kanalu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prva rečenica Preambule same Deklaracije naglašava da je „priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu.“ Ovom konferencijom želimo obilježiti godišnjicu objave najvažnijeg dokumenta u povijesti čovječanstva: Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Kao što i sam dokument naglašava u citiranom dijelu Preambule, urođeno i neotuđivo ljudsko dostojanstvo te posljedično i prava koja proizlaze iz tog dostojanstva, temelj su pravednijeg društva, zalog su globalnog mira i fundamentalna su odlika poštivanja ljudske slobode i savjesti.

Ova konferencija želi u fokus staviti upravo ljudsko dostojanstvo, odnosno urođeno i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe koje je, kao takva, nositelj ljudskih prava koja su univerzalna i temeljna vrijednost suvremenog svijeta i modernih društava.

Stoga je i sama konferencija u svojem sadržaju i tematskom opredjeljenju usmjerena analizi i tematiziranju ljudskog dostojanstva u važnim segmentima ljudskog života – bilo onih društvenih koji povratno kroz kulturu i zakonodavni okvir oblikuju atmosferu i mentalitet unutar kojega se razvija i napreduje svaki pojedinac, bilo onih koji se izravno tiču svake ljudske osobe koja samom činjenicom da jest, zahtijeva poštivanje svoje slobode i savjesti.