U četiri nastavka gledatelji mogu otkriti kako se Crkva odnosila prema vještičarenju, hereticima i Galileovoj teoriji uz pomoć vrhunskih stručnjaka koji do detalja razlamaju četiri stoljeća stare kontroverze o inkviziciji. Kroz razgovore s poznatim povjesničarima i predstavnicima Katoličke Crkve te dramske scene koje oživljavaju događaje 16. stoljeća, ovaj dokumentarni serijal pojašnjava kako je tadašnja propaganda utjecala na današnju percepciju inkvizicije. Također iznosi na vidjelo njezinu prvotnu namjeru i djelovanje.

Serija je snimana u produkciji EWTN-a i Lux Communicationa na iznimnim lokacijama u šest europskih zemalja, a ključne elemente serije predstavio je njezin redatelj Stefan Mazzeo, ujedno autor EWTN-ovih ”Križarskih ratova”.

Autori ovog dokumentarca se pitaju: Jeste li znali da je mnoge iskrivljene slike o španjolskoj inkviziciji zapravo proširila protestantska sjeverna Europa kao dio propagandne kampanje protiv Katoličke Crkve?

Redatelj Mazzeo objašnjava tezu da je Španjolska bila katolička supersila te su protestantske zemlje tražile način kako ugroziti tu snagu i Katoličku Crkvu s ciljem promocije reformacije i osiguranja vjernosti svojih sljedbenika. Pojašnjava da im je trebao način kako uvjeriti ljude da zapravo ne žele biti katolici, dok je drugi razlog politički, s obzirom na to da su Engleska i Španjolska bile u natjecanju oko osvajanja ”Novog svijeta”. Ističe da je slabo poznati podatak taj da je, prema njegovim riječima, ”španjolska inkvizicija nastala kao odgovor na pojavu obraćenja židova i muslimana na katolicizam radi dobivanja socijalnog statusa i moći”. ”Takvi su ‘lažni katolici’ uvodili  hereze i nemoralnost u Crkvu, a inkvizicija je imala za cilj svima osigurati raj”, rekao je Mazzeo. Hereza je bila zločin koji je država kažnjavala smrću, a klericima inkvizitorima bilo je zabranjeno uključivati se u mučenje ili donijeti smrtnu presudu. Sekularni zakoni 16. stoljeća bili su toliko okrutni da su u Engleskoj mnogi katolici bili mučeni i ubijani samo zato što su bili katolici. S druge strane, u zemljama koje su imale inkvizicijske sudove, mnogi su zatvorenici u svjetovnim zatvorima širili hule kako bi bili privedeni pred inkvizitore jer su oni bili mnogo blaži.

Ipak ima i mitova o španjolskom mučenju i okrutnosti, što su Španjolci nazvali “crna legenda”. Autori ”Inkvizicije” smatraju da je započela kada su protjerani iz zemlje zbog infiltracije hereze u Crkvu počeli širiti laži o Španjolskoj putem tiskanih medija. Te će laži ovaj serijal nastojati nepovratno raskrinkati.

Laudato TV | Bitno.net