Nakon uspješno održanog 17. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae, koji se netom prije katastrofalnih poplava, od 7. do 14. svibnja održao u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini i Voloderu, Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae najavljuje 9. Zrin festival – multimedijalni festival koji se ove godine proširio daleko izvan prijašnjih festivalskih izdanja, promovirajući kulturnu baštinu četiri županije: Sisačko-moslavačke pod čijim se pokroviteljstvom festival održava, ali i Međimurske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

Ovogodišnji Zrin festival održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi. Festival otvaramo tradicionalno uoči Dana državnosti u Zrinu, no prvi put pod krovom! Ove ćemo godine uglazbiti novoizgrađenu župnu crkvu Našašća sv. Križa u nedjelju, 28. svibnja u 17 sati koncertom sopranistice Marte Lončar, Igora Para, teorba i Maura Colantonia, violada gamba. Uz prekrasan koncert stare glazbe u izvedbi majstora, publika može razgledati Utvrdu Zrinskih gdje je rođen Nikola Šubić Zrinjski i ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu gdje je kršten.

Festivalski program nastavlja se sutradan, u ponedjeljak, 29. svibnja koncertom Zagrebačkog puhačkog trija u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu u 20 sati. Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu – Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet i Žarko Perišić, fagot – nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1970. godine.

Glazbenom poslasticom za Dan državnosti častimo vas u Čakovcu, u franjevačkoj crkvi sv. Nikole Biskupa koja je građena u vrijeme kada i sisačka katedrala, a 1906. godine Josip Brandl postavio je današnje orgulje u crkvu sv. Nikole Biskupa. Očito je stari slovenski orguljar nakon posla u Čakovcu angažiran u sisačkom kraju gdje je od 1908. do 1915. sagradio osam instrumenata na tlu današnje Sisačke biskupije (Oborovo, Sunja, Komarevo, Mala Solina, Sisak – katedrala i crkva sv. Marije, Pešćenica i Posavski Bregi) od ukupno 47 njegovih orgulja u Hrvatskoj. Djelovao je i u Štajerskoj, a opus mu broji oko 150 instrumenata. U Čakovcu će nastupiti ansambl koji je već oduševio festivalsku publiku proteklog festivala Ars Organi Sisciae u sastavu – Josipa Lončar, sopran; Dario Teskera i Krešimir Fabijanić, trublje i umjetnički voditelj Alen Kopunović Legetin, orgulje. Potaknut njihovim sjajnim nastupom u Hrvatskoj Kostajnici početkom svibnja, mladi skladatelja Alan Kljaić (1991.) skladao je dvije skladbe – Vater unser za sopran i orgulje i Psalam 150: Hvalite Boga vo svjatih Jego – koje će ansambl praizvesti na koncertu u Čakovcu, a iz programa ističemo i nekoliko duhovnih pjesama u obradi Josipa Prajza.

Povodom 100. obljetnice smrti naše skladateljice Dore Pejačević (1885. – 1923.), 9. Zrin festival poziva publiku u prelijepu petrinjsku crkvu sv. Lovre na koncert naših sjajnih renomiranih glazbenica – Dunje Bontek, violina; Marije Andrejaš, viola; Monike Leskovar, violončelo, i Martine Filjak, klavir. Koncert će se održati u četvrtak, 1. lipnja u 20 sati.

Ako se pitate što je to Blagovanje na Belici u programu ovogodišnjeg Zrin festivala u petak, 2. lipnja, prvo trebate znati da je (Velika) Belica vrlo slikovita i geomorfološki zanimljiva udolina potoka koji se kod Kuželja ulijeva u rijeku Kupu, nedaleko od njenog izvora. Ljeti kratki potok, a zimi ozbiljna vodena sila koja teče kroz Dolinu Leptira, Belica je čista i hladna voda u kojoj još uvijek živi divlja pastrva. U tom raju, koji je i geomantički označen kao mjesto od posebne bioenergetske snage u poboljšanju kvalitete života, ove godine će blagovati organizatori i izvođači festivala s ciljem dogovaranja programa za sljedeće okruglo izdanje Zrin festivala. Svi ste ostali pozvani prošetati stazom uz Belicu u šumu po Dolini leptira.

Od 16 sati u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi počinje program koji smo realizirali u partnerstvu s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Pripremili smo poetsku i prirodoslovnu radionicu za djecu mlađeg uzrasta, ali i radionicu funkcionalnog čitanja i pripovijedanja za roditelje. U Stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih i oko njega poetsku radionicu za djecu „Brod i leptiri“ održat će književnica prof. Darija Žilić, a ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina održat će radionicu za djecu pod naslovom „Što to tamo zuji?“, dok će radionicu „Budi bajka“ za odrasle održati Dijana Bilokapa.

Ljubitelji jazz glazbe u osobito lijepim ambijentima doći će na svoje u nedjelju, 4. lipnja, jazz koncertom Bruno Mičetić tria u Starom gradu Dubovcu (Karlovac) u 20 sati. Stare knjige kažu da je na tom vrhu brijega, na prapovijesnom humku iznad Kupe, oduvijek, još prije izuma starih knjiga, bio grad imenovan po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njegove srednjovjekovne zidine kriju dragocjeno tople priče o ljubavima Zrinskih. Mijenjao je vlasnike i svoj izgled tijekom povijesti, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća. Ako uranite na koncert sjajnog jazz tria u sastavu – Bruno Mičetić, gitara; Joe Kaplowitz, klavijature, i Ratko Divjak, bubanj – stići ćete pogledati jedan od najljepših karlovačkih zalazaka sunca.

Za kraj ovogodišnjeg Zrin festivala vodimo vas u srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na vapnenačkoj stijeni iznad rijeke Kupe, naseljenoj od prapovijesnog doba. Tome svjedoči zemunica smještenu u prirodnom udubljenju stijene koju smatraju najstarijom otkrivenom nastambom u ovome dijelu Hrvatske. Stari grad Ozalj bio je u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.) za čije vladavine postaje neslužbenom hrvatskom prijestolnicom u kojoj stoluje ban Petar Zrinski. U 18. stoljeću srednjovjekovna utvrda pregrađena je u dvorac, a kasnije je gotički grad poprimio obilježja barokne arhitekture. Danas je grad u vlasništvu Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ koja je ustupila jednu od prelijepih obnovljenih dvorana palače Zrinskih u kojoj će koncert zatvaranja festivala održati najznačajniji hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja – Hrvatski barokni ansambl i solisti Stjepan Nodilo, barokna oboa; Krešimir Fabijanić, barokna truba i Pavao Mašić, orgulje, a pod ravnanjem renomirane violinistice Laure Vadjon. Zaključni koncert 9. Zrin festivala održat će se na blagdan Tijelova, u četvrtak 8. lipnja u 20 sati.

Ovogodišnje izdanje Zrin festivala nastalo je prvenstveno uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, ali i uz pomoć Sisačko-moslavačke županije koja je pokrovitelj ovog festivala, Sisačke biskupije, Općine Dvor, Grada Gline, Grada Petrinje, Grada Čakovca, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Muzejom grada Karlovca i Družbom „Braća hrvatskog zmaja” te uz sponzorstvo HDS ZAMP-a i Vinarije „Marinčić“. Zahvaljujući svima navedenima ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

Festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja se i nakon Zrin festivala. Najavljuje bogati program slavljeničkog izdanja 5. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara koji će se od 25. lipnja do 2. srpnja održati u ljupkim drvenim kapelama Turopolja i Pokuplja, a publiku poziva da se tijekom ljetnih vrućina osvježe na Like Lika Festivalu koji 21. srpnja otvara Porinom nagrađeni projekt Borne Šercara, njegovog jazz banda Jazziana Croatica i Ansambla LADO u Otočcu a kroz festivalski tjedan koncerti će se održati u Udbini, Gospiću, Gornjem Kosinju i u Brinju. Svi ste pozvani!