Između istinskoga otajstva vjere i sekularizirane zbilje, urešene duhom konzumerizma i raznih zlouporaba vjerskih simbola u jeku pandemije, božićni broj Kane sigurno je polazište za dublje promišljanje o ovom božićnom vremenu, ali i vremenu krize i tjeskobe izazvanom pandemijom. Naglasila je to urednica Kane, Maja Petranović, već u Uvodniku, ali i u zanimljivom izboru tekstova koji predstavlja opipljivu ravnotežu raznih tema: problem komunikacije sagledan iz nekoliko različitih perspektiva, podjele izazvane pandemijom, otajstvo Božića i kršćanska nada, obiteljske teme, završetak Godine čitanja, uz ostale redovite rubrike.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac pod naslovom Problem ljudske komunikacije analizira nove oblike podjele među ljudima (cijepljeni – necijepljeni, pozitivni – negativni…), a na tu se temu naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Odgovornost katolika za hrvatske podjele. Kako ističe u kolumni, hrvatski katolici, ali i svi ljudi dobre volje, od katoličkih biskupa očekuju odgovornu, hrabru, i nadasve usmjerujuću riječ kako bi i na temelju stajališta službene Crkve mogli donositi vlastite odluke i tako u ovo vrijeme bili odgovorni prema sebi i bližnjima.

Središnji dio Kane čini razgovor Marine Kravarščan s paterom Stjepanom Ivanom Horvatom. Govorio je o svojem volontiranju za beskućnike, modernim načinima evangelizacije putem festivala i društvenih mreža, prenijevši čitateljima Kane svoju božićnu poruku i poticaj prenošenja Radosne vijesti svakom bratu i sestri. Progovorio je i o svojem životnom putu prije nego što je postao svećenik te sudbonosnim susretom s Družbom Misionara Krvi Kristove, čiji je danas dio.

Nadahnuti Božićem, u novom broju Kane pisali su Krešimir Cerovac (Priča o drugom mudracu – priča o vjeri, nadi i ljubavi), Aldo Sinković (Iščekivanje Božića i djelovanje Svete Stolice na Bliskom istoku), Ivan Šarčević (Pravednost postojanja), Đurica Pardon (Bog se uzemljio), Boris Beck (Upomoć, Djede Božićnjaku!), Darko Tepert (Betlehem – znak mir ai pravednosti), Veronika Mila Popić (Nepresušna radost), Nikola Kuzmičić (Autoškola za kršćane) i drugi. Rafael Rimić bavio se komunikacijom u zdravstvenoj i duhovnoj situaciji našega vremena, a dva su teksta posvećena i Godini čitanja (Snaga čitanja i Pronađi tekst).

“Čitanjem mijenjamo sebe, činimo svoj svijet smislenijim, boljim i zanimljivijom, vjerujemo u dobro, vjerujemo u nadu, vjerujemo da možemo činiti dobro i pridonijeti svijetu”, piše u članku Snaga čitanja Ivane Ivančić Medved. Čitanjem Kane, korak smo bliže tome!

Kanu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite u web knjižari (u tiskanom ili eIzdanju). Godišnja pretplata iznosi 143 kune, a pretplatiti se možete e-mailom (pretplata@ks.hr) ili telefonom (01 6349 044), na svoje ime ili kao dar bližnjemu.