Lerma

Sestra Veronika ušla je u samostan Uznesenja Marijina, koji je osnovan 1604. u Lermi, Španjolska, u vrijeme kada je red prolazio kroz veliku krizu zvanja. 22.01.1984. Marijose Berzosa ušla je u samostan i dobila redovničko ime sestra Veronika. Odlučila je ostaviti liječničku karijeru, prijatelje, noćni život i igranje košarke i doći u samostan.

„Nitko me nije razumio. Svi su govorili da neću izdržati dulje od nekoliko dana, ali oni nisu osjećali plamen koji je buktio u meni”, govori sestra Veronika. Sestra Veronika je ušla u samostan u kojemu 23 godine nije bilo novih zvanja.

Sestra Pureza de Maria Lubian koja je u to vrijeme bila časna majka, govori o njoj kao o vrlo dragoj djevojci koja je prošla kroz mnoge muke, ali je ustrajala na putu koji je Bog za nju pripravio.

VeronikaČak i španjolske novine El Pais, vrlo bliske sadašnjoj socijalističkoj vladi i vrlo nenaklonjene Crkvi, donose vrlo afirmativan članak o sestri Veroniki. Kako piše El Pais, sestra Veronika je najveći fenomen u Crkvi nakon Tereze od Kalkute, ona je stari samostan u Lermi pretvorila u vrlo poželjno mjesto za stotine mladih obrazovanih djevojaka. Sada ih tamo ima 135, prosječne starosti 35 godina i još 100 ih je na listi čekanja za ulazak u samostan. El Pais također navodi da je sestra Veronika otvorila i samostan u La Aguileri, gradu 24 kilometra udaljenom od Lerme. To je ogroman samostan koji su joj darovali braća franjevci.

To je posve neočekivan bum zvanja kada u Španjolskoj isusovci imaju 20 zvanja, a franjevci samo 5. Sve se to događa u ovo vrijeme kada se časne sestre uvoze iz Indije, Kenije ili Paragvaja i kada je većina redovnika i redovnica starija od 60 godina.

Vikendima stotine hodočasnika dolaze posjetiti samostan: obitelji, članovi crkvenih pokreta, župne zajednice. Ostaju sa sestrama u molitvi, pjesmi i razgovoru i u punini osjećaju što znači živjeti kršćanski život.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Većina djevojaka koje su ušle u samostan imale su uspješne karijere i bile u vezama da bi sve ostavila zbog ljubavi za Isusa. To su gradske djevojke, visoko obrazovane u svojim zvanjima i teološki.

LermaSve djevojke su Španjolke, ima čak 5 sestara iz jedne obitelji, 11 parova rođenih sestara i nekoliko parova blizanki. Većina njih potječe iz srednje klase i imaju diplome nekog fakulteta. U zajednici imaju pravnica, ekonomistica, fizičarki, kemičarki, inženjerki prometa, industrijskih radnica, poljoprivrednica, inženjerki aeronautike, arhitektica, liječnica, farmaceutkinja, biologinja, fizikalnih terapeutkinja, knjižničarki, učiteljica i fotografkinja.

Jedna od sestara kaže: “Ovo je kuća otvorena za sve one koji pokucaju na naša vrata. Španjolska je postala izrazito poganska zemlja i mi smo ovdje da svjedočimo našu vjeru. Sada je vrijeme da djelujemo.”

Stari samostan u Lermi iz 16. stoljeća mogao je primiti 32 sestre. Nakon što su im franjevci darovali samostan u La Agulieri, brzo su ga preuredile i osposobile da može primiti 100 sestara. Samostan ima 100 ćelija, svaka s krevetom, stolom i klecalom. Blagovaonica može primiti 400 sestara.

Sestre su uredile solarno grijanje, a sada grade i novu kapelicu. Prije nekoliko mjeseci fra Raniero Cantalamessa, propovjednik Papine kuće, održao je duhovnu obnovu za 140 klarisa u Lermi.

Bitno.net