Odgađanje redovito pogoršava problem. Odugovlače­nje u obavljanju poslova vezanih za vašu obitelj, financi­je, zdravlje i vaše odnose uvijek će u budućnosti zahtije­vati više vremena. Dok trošite vrijeme tražeći razloge za odgađanje, propuštate mogućnost da volite, dijelite, ra­stete i učite. Ne kradete samo sami sebi vrijeme; vi ga kradete i od onih koje volite.

Zašto je onda odgađanje tako uobičajeno? Možda zato što ljudska bića imaju gotovo neograničenu sposobnost iznalaženja opravdanja i objašnjenja.

Jeste li ikada planirali započeti neki program tjelovje­žbe, ali nakon praznika? Jeste li se ikada zavjetovali i obe­ćali provoditi više vremena u molitvi, ali kada počne korizma? Jeste li ikada obećali da ćete biti strpljiviji i ljubazni­ji, ali tek nakon što neki stresni period u životu bude iza vas? Svaki se izgovor za odgađanje nekog cilja čini tako opravdan. Naravno, vi nikada ne uspijete krenuti u tereta­nu, korizma se pretvori u Uskrs a vrijeme provedeno u mo­litvi niste produljili, a sve one vrline koje ste željeli razviti u sebi ostaju udobno smještene u idealiziranoj budućnosti.

Tako je lako pronaći razloge za odgađanje i stoga nam to često prijeđe u naviku, što čini gotovo nemogućom pri­mjenu našeg plana za upravljanje vremenom koji bi nam trebao pomoći u ispunjavanju životne zadaće. Prvi korak u razbijanju takve navike jest suočavanje s pravim razlo­zima odgađanja.

Ne obeshrabrujte se

Prvi razlog zbog kojega smo skloni odgađati poslove (i zbog kojega ne ispunjavamo svoje obveze) je taj što nam se čine preteški za izvršenje. Neki se ljudi obeshrabre zato što ne mogu izgubiti dvadeset kilograma u jednom danu, zaboravljajući pritom kako njihova težina nije re­zultat samo jednog obilatog obroka. Baš kao što kilogrami i centimetri opadaju malo-pomalo uz pomoć svakodne­vnog vježbanja i razumnog režima prehrane, tako se i ve­ćina naizgled nesvladivih problema u životu može riješiti jedino korak po korak, dan po dan.

Ako se osjećate nemoćno, neka pomisao na završetak posla bude prva među vašim mislima. Usredotočite se na rezultat, a ne na poteškoće u postizanju istog. Planinar koji se koncentrira na svaki korak koji ga dovodi bliže vrhu izbjegava osjećaj tjeskobe koji bi stvorilo razmišlja­nje o udaljenosti  koju još mora prijeći. Podijelite veliki posao na manje dijelove i uživajte u ispunjenju svakoga od njih.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Davea Duranda Upravljanje vremenom za katolike. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.