Kad me posao obuzme, nisam samo žrtva. Sudionik sam i to znači da imam moć promijeniti nešto.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Na dan kad sam shvatila da je to otišlo predaleko, probudila sam se u 5 sati da bih od snova o poslu prešla na sam posao. Dok sam se iskradala iz kreveta pogledala sam svoga muža koji je spavao i osjetila sam krivnju. Noć prije zaspala sam usred našeg prvog pravog razgovora toga cijelog dana.

„Nadoknadit ću mu to“, pomislila sam vukući se u kuhinju da bih popila kavu, i zatim u ured na polusneno trčanje po traci dok pregledavam elektroničku poštu. Nakon nekoliko minuta, odustala sam od trčanja da bih se posve posvetila tome.

„Toliko je toga za napraviti; ovom brzinom nikad neću sve to stići.“

Pogledala sam na papire na svom stolu, ali sam ih odgurnula da bih došla do dokumenata koje je moj pisač izbacivao.

„Možda ću to stići sutra obaviti.“ Čak i kad sam si promrmljala te riječi, znala sam da su pogrešne. Zanemarivala sam molitvu previše dana za redom.

Bio je svibanj 2013. i radila sam na pola radnog vremena kao glavni strateg velike komercijalne agencije za nekretnine, na šest različitih korporativnih i neprofitabilnih odbora, i svakodnevno vodeći ekipu koja je sve više rasla. Osjećala sam da mi se um kreće velikom brzinom. U neprestanoj borbi da budem ispred drugih, previše sam radila. Ipak, što sam više to činila, sve sam više osjećala da zaostajem za drugima.

Moj veliki trenutak prosvjetljenja došao je u suzama. U zračnoj luci.

Ne sjećam se što je točno uzrokovalo zujanje mog telefona i nakupljanje pošte, ali sjećam se da sam se osjećala potpuno poraženom i bespomoćnom. Posao me potpuno obuzeo. Zatvorila sam oči da zadržim suze i zavapila sam Bogu: „Ne mogu ovo. Ne mogu se nositi s ovim. Molim Te, pomozi mi.“

Nešto se u tom trenutku preokrenulo u meni. Te noći sam dobro spavala i probudila sam se s osjećajem mira. Otada sam počela tražiti novi put. Nisam znala kako će se sve to uklopiti, ali zakoračila sam naprijed u vjeri, s pouzdanjem da će Bog popraviti ono što ja ne mogu.

Jeste li u svom poslu izgubili ravnotežu? Evo nekih ranih znakova upozorenja da možda morate promijeniti smjer:

– Napustili ste vrijeme za molitvu, čitanje Biblije, vježbu, dobar san, i ne jedete redovito.

– Ne možete bez elektroničkih uređaja navečer, ili barem jedan dan vikendom.

– Stalno se usredotočujete na koliko mailova morate odgovoriti.

– Osjećate se nelagodno dok svoje vrijeme provodite sa svojim supružnikom ili djecom.

– Ne možete se usredotočiti na svojeg supružnika ili djecu jer stalno mislite na posao.

– Nemate vremena za služenje drugima.

Privlačnost posla

Kada shvatite da previše radite, dolazite u napast da krivite svoje okruženje na poslu, ili nerazumna očekivanja vašeg šefa, ili bilo koju stvar koja je izvan vaše kontrole. I neke stvari sigurno doprinose tome. Čak i tada, posao vas ne može obuzeti ako vi to ne dopustite.

Neugodno je to priznati, ali je često istina: ponekad bismo radije radili. U toj istini je također nada. Kad me posao obuzme, nisam samo žrtva. Sudionik sam, a to znači da imam moć promijeniti nešto.

Volim taj osjećaj kad svim srcem radim za nešto, a vi? Znam i cijenim činjenicu da me Bog takvom stvorio, i zahvalna sam na tome. Ali također prepoznajem opasnosti s time povezane. Posao je posebno privlačan. Na poslu ste potrebni i cijenjeni. Imate određene ciljeve. Vaš trud stvara opipljive rezultate i stvara povratnu vezu.

Nasuprot tome, ostatak života može biti užasno neuredan i zbunjujuć. Veze su komplicirane, trud i žrtve za obitelj su često neprepoznate i čak nema godišnjeg izvještaja o zaposlenicima da znate koliko ste dobri! Katkad se okrećemo poslu kako bismo izbjegli zamršene situacije naših života, i to je problem.

Predah uz obveze

Odnosi su obično oni koji su prvi ugroženi, a zatim i fizičko i emocionalno zdravlje. Kako ste sve više izbačeni iz ravnoteže, ovi problemi će jednostavno doći onamo odakle su i počeli, i utjecat će na vašu sposobnost da dobro radite.

Sigurno da je dobro marljivo raditi, ali gotovo uvijek se najveće životne lekcije nauče izvan ureda. Sav taj izazovan nered – to je mjesto gdje Bog najviše radi na vašem srcu. Štoviše, kao što dobri upravitelji znaju, odmaranje od posla zapravo vas čini boljim radnikom.

Najbolji radnici si uzimaju vremena za stvari i osobe koje ih ohrabruju i u čijem društvu uživaju. Vježbaju, stimuliraju mozak novim iskustvima i vezama, i žive punim životom izvan ureda.

Uravnoteženje života

Neka vam prioritet bude popraviti odnose koji su patili. Mnogo ozdravljenja može doći po jednostavnoj isprici: “Žao mi je. Posao me previše obuzeo i znam da sam te povrijedio/la. Molim te, oprosti mi.” Ovakva isprika ne može zaliječiti svaku ranu, ali poniznost i priznanje da je druga osoba povrijeđena je kritičan korak za vas oboje.

Ne gubite vrijeme kažnjavajući se za prošle pogreške; krivnja i sram nisu dobra motivacija. Da biste slomili nezdrave navike u poslu, morate si postaviti pozitivne ciljeve i granice.

Postavila sam si pozitivan cilj da ću velik dio vremena svakog tjedna provesti u povezivanju sa svojim suprugom, Chrisom, radeći nešto što on voli. Zato kad moj pametni telefon zvoni u 21:30 sati, baš kad sjedimo zajedno i gledamo isječke s “Tour de Francea”, mogu ostaviti telefon da zvoni jer znam da se posvećujem vrijednom cilju. Bez tog cilja, odmah bih posegnula za telefonom, ne mogavši odoljeti privlačnosti relativne produktivnosti.

Ponovno definiranje upravljanja vremenom

Jeste li ikad primijetili kako je ženska torbica uvijek puna, bez obzira na to koje je veličine? Iskorištavamo ono što nam je dano. Isto vrijedi i za posao: ako dopustite da obuzme cijeli vaš dan, on to i hoće. Ali ako postavite čvrste granice oko njega, bit ćete iznenađeni time što sve možete postići u kratkom vremenu.

Prihvatite da ostali možda neće dijeliti vaše granice oko posla i da ne možete kontrolirati njihove odgovore. Možete i morali biste nametnuti svoje granice pristojno dok nastavljate marljivo raditi.

Velike promjene u vašem poslu možda će zahtijevati opreznu komunikaciju s vašim šefom i suradnicima. Ako blisko surađujete s ljudima na projektu, dajte im posebno do znanja ako ćete i kada biti dostupni izvan ureda. Ako na ovaj način upravljate očekivanjima, možete pomoći sebi da izbjegnete nesporazume.

Diane Paddison | todayschristianwoman.com

Prijevod: Martin K. | Bitno.net