Ekskluzivno samo na portalu Bitno.net donosimo izvatke iz bestselera “Izbaci to iz glave – Kako zaustaviti vrtlog toksičnih misli”, jedne od najčitanijih knjiga u Hrvatskoj. U ovoj svjetskoj uspješnici autorica Jennie Allen otkriva kako se osloboditi vrtloga toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres, kako preobraziti svoje emocije i preuzeti kontrolu nad svojim životom.

U ovom izvatku iz knjige “Izbaci to iz glave – Kako zaustaviti vrtlog toksičnih misli” saznajte što se događa kada razotkrijemo svoje misli i drugima otkrijemo svoje mračne borbe; jer želimo li se osloboditi kaosa, ne možemo ostati sami s đavlom u mraku.


Ono što vas najviše tišti

Želimo li se osloboditi kaosa, prijatelji moji, ne možemo ostati sami s đavlom u mraku. Moramo biti spasioci i moramo oko sebe okupiti tim.

Imam izbor. Mogu se otvoriti drugima!

Reći ću vam o kakvome se ulogu radi i kakva se divna stvar dogodi kada se otvorimo jedni drugima.

U lokalnoj crkvi u Dallasu imamo praksu podijeliti ono što nas najviše tišti. Možda mislite da ste otkrili tajni recept kako biti autentičan. Spomenut ćete borbu s nekim grijehom, neki strah ili nesigurnost oko nečega, ali čak i oni koji autentičnost visoko cijene imaju jednu kartu koju nikada ne stavljaju na stol.

To je mala tajna koju nećemo otkriti svojoj obitelji. Tajna koju nećemo podijeliti s prijateljima. To je karta koju ne otkrivamo. Možda vas najviše tišti to što ste danas pobjesnjeli na svoju dječicu. Ili možda pogreška koju ste davno napravili, a koju nikomu niste rekli. Reći ću vam što je najviše tištalo jednu moju prijateljicu.

Jennifer vodi biblijsku grupu u Austinu. Ona i njezin muž voditelji su u svojoj crkvi. Nevjerojatan su par. Vole Isusa i ona mi je jedna od najboljih prijateljica.

Toliko je iskrena. Draga mi je upravo zato što je često ranjiva predamnom. No nedavno me je nazvala kako bi mi rekla nešto o čemu je šutjela.

Rekla mi je kako je rijekom prošloga semestra osjećala privlačnost prema jednom kolegi na poslu. Sve je počelo suptilno. „Bio je simpatičan, ali ne znam kako se to zapravo dogodilo. Volim svoga muža i volim svoj brak” kaže mi, „ali jednostavno mi je postao privlačan.” Isprva se zadržavala u njegovoj blizini nakon sastanaka. Zatim je rekla: „Znam da je to glupo i nadam se da neću pasti u tvojim očima, ali počeli smo si slati poruke.”

Zatim mi je rekla: „Na jednom okupljanju sam odvukla našu zajedničku prijateljicu na stranu i rekla da joj moram reći ono što me najviše tišti i što nikomu dosada nisam rekla. Moram to reći.” I rekla je to naglas.

U ovome je kvaka. Rekla mi je: „Jennie, od trenutka kada sam to rekla naglas, više me uopće nije privlačio.”

Ostajemo sami u mraku s đavlom i svoje tajne držimo čvrsto skrivenima. Nikomu ne otkrivamo sve karte. A zašto i bismo? Razmišljamo:

To i nije tako strašno. To ništa ne znači. Ionako to više nikada neću učiniti.

Ne otkrivamo sve karte i đavao nas drži u šaci s našim tajnama

No kada otvoreno kažemo što nam je u mislima, kada otkrijemo svoje mračne borbe, mi ih zarobljavamo i slamamo njihovu moć. Ovime testiramo evanđelje i dopuštamo da se pokaže njegova istinitost. Uvodimo zajednicu u cijelu priču. Bog nas je stvorio da se tako borimo!

Primijećeni. Znani. Voljeni.

Borimo se za to!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Izbaci to iz glave – Kako zaustaviti vrtlog toksičnih misli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.