“Nekoliko puta godišnje uhvati me išijas tako da se ne mogu kretati. Ne podnosim lijekove i zato Vas molim za pomoć. Kakva je to bolest i koje su biljke i biljni pripravci djelotvorni kod išijasa?”

Lumbosakralni sindrom, prije zvan lumboishialgija (što na latinskom znači bol u boku i kuku), a u puku poznat kao išijas, jest upala najvećega živca u nozi (ishijadikusa).Ubraja se u degenerativne reumatske bolesti. Bolovi se iz slabinske kralježnice protežu niz jednu nogu do gležnja ili prstiju. Degenerativne su promjene nazočne u donjem (lumbosakralnom) dijelu kralježnice, na trupu kralješka i disku (jastučiću koji odvaja dva kralješka) te okolnim strukturama – ligamentima i mišićima, koje nastaju zbog njihova trošenja. Najčešće i najprije promjene se pojavljuju na diskovima koji, ovisno o težini promjene (protruzija/izbočenje, prolaps/ispad, hernija/ kila), pritišću izlazište pripadajućih živaca, ali i krvnih žila.

Posljedica tih promjena jest bol u križima koja se širi u jednu ili obje noge, osjećaj utrnutosti u njima. Da bi smanjio bol, bolesnik često hoda u pognutom položaju, šepajući na bolnu ili bolniju nogu. Pojavljuje se i osjećaj hladnoće u križima i nozi. Često se bolesnik tuži posebno na bol u koljenu ili nožnom zglobu uz onu bol u cijeloj nozi. U kasnijim fazama pri progresiji bolesti mogu nastupiti problemi s mokrenjem i stolicom, što su svakako simptomi zbog kojih se odmah mora javiti neurokirurgu.

Išijas najčešće nastaje naglo zbog nekoga pokreta, podizanja tereta, nakon kihanja, a može se pojaviti i kao posljedica dugotrajnih blažih bolova u križima postupno ili kao posljedica pothlađivanja (klima). Zato se potrudite izbjegavati hladnoću, loše držanje, krivo opterećenje kralježaka, nošenje tereta na jednoj strani, neprikladnu obuću, nepravilno podizanje tereta. Malo je poznato da je opasno u zahodu sjediti na hladnoj plastičnoj daski; i od toga se može dobiti išijas. Zato bi trebalo imati drvenu dasku na koju se sjeda ili stavljati neku tkaninu preko plastične. Morate ojačati mišiće raznim vježbama, laganim sportom i šetnjama. Provjerite je li Vam obuća u redu.

Duljina trajanja bolesti je različita: od nekoliko dana do više mjeseci, ovisno o jačini promjena koje je išijas izazvao. Kad Vas išijas iznenadno uhvati, legnite na topli podmetač na zemlji, noge u kukovima i koljenima podignite i stavite ih na stolicu, metnite tople, vlažne obloge. Preporučujem i sljedeće biljne pripravke.

Kupka od trinja. Pripremite kupke od trinja (otpad od sijena, cvjetovi, listovi biljaka). U pet litara vode stavite tri puna pregršta trinja, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u kadu. Ostanite u kadi 20 minuta, ručnikom pokupite vodu s tijela, namažite bolna mjesta uljem od gospine trave (kantarionovo ulje, Hyperici perforati oleum), a ujutro operite mlakom vodom i potom namažite brđankom (Arnica montana). Činite to svaku večer sve dok bolovi ne nestanu ili barem dok se zdravstveno stanje tako ne popravi da ne čini velike teškoće.

Ulje Oruj-3. U njemu je nekoliko desetaka čistih biljnih ulja pomiješanih u određenom omjeru. Nakon prethodne kupke ili bez nje, izmasirajte bolna mjesta uljem, zamotajte prozirnom folijom i odležite sat vremena u postelji. Možete ležati u bilo kojem položaju, a najbolje u onom koji Vam najviše odgovara. Ujutro skinite foliju, operite mlakom vodom i ponovno se izmasirajte uljem te opet zamotajte folijom. Ponavljajte to nekoliko dana. Već nakon nekoliko sati osjetit ćete olakšanje, a sljedeći dan više ne ćete imati velikih problema. Mažite se svaki dan, sve dok bolovi ne prestanu.

Iscjedina plodova divljega kestena (Aesculus hippocastanum). Sameljite 40 komada divljega kestena, prelijte ga litrom rakije od najmanje 43 grada, ostavite 40 dana, svaki dan dobro protresite. Nakon 40 dana procijedite, stavite u tamnu bocu i dodajte 10 tableta aspirina ili andola od 300 miligrama koje treba usitniti, stući ili samljeti. Bolna se mjesta izmasiraju, može u svako doba dana, a najbolje je prije spavanja. Činite to svaki dan ili svaku večer, sve dok ne ozdravite. Razlog nestanka bolova jest to što ovaj pripravak opušta namazane dijelove tijela, mišiće i živce. Iscjedina je izvanredna i kod svih bolova kosti, mišića i išijasa, uklještenja živaca, bolova u zglobovima, a dobro uklanja i ožiljke od operacije. Tinkturu prije upotrebe treba dobro protresti.

Prehrana. Samo dvaput tjedno jedite po 200 g krtoga mesa, najbolje bijelo meso peradi, puretinu ili pileće batke bez kože, i dvaput tjedno po 200-300 g ribe. Jednako tako jedite mnogo svježega voća i povrća, a posebno preporučujem svakodnevno jednu manju papaju s korom i sjemenjem ili dio velike papaje tako da pojedete oko 200 g, cijeli ili barem pola avokada (šećeraši ne smiju jesti avokado), jedan mango (Mangifera indica) i oko 200 g brokule (Brassica oleracea). Brokula se može jesti po volji: kuhana, sirova, na salatu, kao prilog jelu. Njoj uvijek treba dodati malo (najviše malu žlicu) cimeta (Cinnamomum zeylanicum). Vodu u kojoj se brokula kuhala pet minuta maknite s vatre, ostavite poklopljeno da se malo ohladi i popijte je tijekom dana kao čaj.

Gornji tekst izvadak je iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.