S krive strane pristupaš životu ako misliš da u njemu trebaš uživati, uspjeti, postati slavan, steći veliko bogatstvo i imati sreću. Veličina ljudskog života je da se sve što je vremenito i materijalno razara, ali ostaje vječno ono što si ugradio u materiju, ono što je u tebi, a to je duh. Junaci, ljudi koji su za sobom ostavili velika umjetnička, znanstvena, kulturna, politička i druga djela, jesu zapravo jedino realni ljudi.

Žalosni i naivni su oni koji sav život utroše na skupljanje blaga, na uživanje. Istina, skupljanje blaga, bogaćenje, rad danju i noću ima smisla ako nam bogaćenje nije cilj. Ako ti je cilj promicati duhovne vrednote u narodu, ako ti je cilj pomoći drugome iz onoga što si skupio, ako učiš danju i noću da bi podijelio blago i spoznaju koju si dobio, onda si zreo čovjek. Skupljati ima smisla samo ako to kaniš dati. Samo ono što si dao, imat ćeš vječno. Ono što si skupio samo za sebe razorit će vrijeme, razorit će bolest i smrt.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Povratak nade”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.