Upalu želudčane sluznice ili gastritis uzrokuju vanjski ili unutrašnji čimbenici. Redovito nastaje zbog brzog jedenja, premalo žvakanja u ustima, prevrućih ili prehladnih jela i pića, prejakih začina, alkohola, nikotina, nepodnošljive hrane i nekih lijekova, poput aspirina. Znanstvenici su otkrili da gastritis može nastati i zarazom bakterijom Helicobacter pylori. Gastritis može biti kratkotrajan (akutni) ili dugotrajan (kronični). Pacijent osjeća napuhanost, nelagodu i pritisak u želudcu, bol pod rebrenim lukom, tjeranje na povraćanje. Često dolazi i do slabokrvnosti zbog krvarenja želudčane sluznice. Gastritis je bio razlog za 2263 hospitalizacije u Hrvatskoj 2008.

Osim liječničke terapije, preporučujem sljedeće.

Čaj od crnoga sljeza (Malva silvestris). Kod akutnog gastritisa popijte na dan 3-4 šalice čaja od crnoga sljeza. U šalicu hladne vode stavite vrhom punu malu žlicu korijena, ostavite preko noći (12 sati), a ujutro samo dobro podgrijte, procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Najbolje je staviti u termos kako bi bio topao. Pije se tri tjedna, slijedi tjedan stanke i kura se ponovi.

Sok od svježega krumpira. Operite dobro pola kilograma krumpira pa u sokovniku napravite sok od njega. Pola sata prije doručka, ručka i večere popijte po dvije velike žlice svježega soka, a kura traje tri tjedna. Nakon mjesec dana stanke kura se može ponoviti.

Čajna mješavina AA. U šalicu vrele vode stavite veliku žlicu mješavine od 120 g matičnjaka (Melissa officinalis), 100 g kamilice (Chamomilla recutita), 40 g komina (anisa, Pimpinella anisum) i 30 g kima (Carum carvi), ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, ulijte u termos te popijte toplo i na gutljaje, i to po šalicu prije doručka, ručka i večere.

Švedska gorčica. Čajevima dodajte malo švedske gorčice, ali toliko da tijekom dana popijete najviše tri male žlice.

Rakija od srčanika (gorčice, žute sirištare, lincure, encijana). Dobro operite jedan korijen srčanika (Gentianae luteae radix), sitno ga nasijecite i stavite u bocu sa širokim grlom. Preko toga nalijte kvalitetnu rakiju lozovaču tako da je oko 2 cm iznad korijena. Ostavite na suncu 14 dana, a svaki dan dobro protresite bocu. Poslije 14 dana, ne cijedeći je, spremite bocu u podrum i ostavite tako šest mjeseci, procijedite i tek nakon toga rakija je spremna za upotrebu. Popijte malo svaki dan pola sata prije doručka, ručka i večere. To je djelotvoran lijek u slučaju gastritisa, ali i slabog apetita te stvaranja plinova u želudcu.

Krupnik (pir, dinkel, Triticum spelta) jedna je od najstarijih poznatih vrsta žitarica, spominje se i u Starom zavjetu (Izlazak 9,32; Izaija 28,25; Ezekiel 4,9). Potječe iz Azije. Budući da uspijeva na većim visinama, uzgaja se i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj). U Hrvatskoj su ga uzgajali Folksdojčeri (pripadnici njemačke manjine), a i danas se može nabaviti. Vrlo je sličan pšenici. Mora se oljuštiti i takvo se zrno upotrebljava za prehranu. Oljušteno zrno ne može proklijati. Tvrda ljuska štiti zrno od onečišćenja. Za uzgoj nisu potrebna dodatna gnojiva ni insekticidi. U kombinaciji s raženim brašnom daje specifičan kruh, vrlo podnošljiv za one koji su alergični na gluten. Zrno krupnika sadržava vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B-skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij i mnoge druge). Lako je probavljiv pa je dobar za prehranu bolesnika, rekonvalescenata, djece i starijih osoba.

Stavite 50 g krupnika u litru vode, kuhajte 30 minuta na laganoj temperaturi, procijedite pa tijekom dana popijte toplo i na gutljaje, a možete zasladiti s malo meda ako niste šećeraš.

Maslinovo ulje (Olivae oleum). Ujutro natašte, 30 minuta prije doručka, popijte veliku žlicu hladnoprešana maslinova ulja. Kura traje šest tjedana.

Prehrana. Jedite lako probavljiva jela, ni prevruća ni prehladna, nego umjereno topla. Također pijte pića koja su umjereno topla. Izbjegavajte sve jake začine, a alkohol, kavu i nikotin izbacite iz svakodnevne upotrebe. Jednako tako nemojte jesti svinjetinu, suha mesa i kobasice. Sami utvrdite koju hranu Vaš želudac ne podnosi, primjerice sirova jela, pa ih zatim izbjegavajte. Jedite češće tijekom dana, ali pomalo, a najbolje bi bilo da jelo rasporedite u pet dnevnih obroka.

Juha od teleće noge. U mesnici kupite cijelu svježu teleću nogu s kosti, a neka je mesar razreže uzdužno popola. U lonac s nogom dodajte mrkvu, celer, poriluk i lovorov list te kuhajte na laganoj vatri tri sata. Sitno nasijecite meso pa u juhu dodajte malo zobenih pahuljica. Juhu možete pripremiti u velikom loncu da je imate za nekoliko dana, a jedite je umjesto doručka i večere, i to dulje vrijeme. Juha se može zamrznuti.

Gornji tekst izvadak je iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.