U svojim knjigama Put i Brazda sveti Josemaria Escriva ostavio je studentima duhovne upute koje potiču na promjenu, aktivnost i ustrajnost. Donosimo neke od njegovih savjeta:

“Uči. Uči ustrajno. Ako hoćeš biti sol i svjetlo, trebaš znanje, sposobnost. Ili vjeruješ da ćeš zbog svoje nepostojanosti i udobnosti primiti uliveno znanje?” (Put 340)

“Tvoja nemarnost, neurednost i lijenost zapravo su kukavičluk i mekoputnost; dobro ti to kaže tvoja savjest. No ‘to nije put’.” (Put 348)

“Ne shvaćam kako se možeš zvati kršćaninom i beskorisno skitati naokolo. Zaboravljaš li Kristov život rada?” (Put 356)

“Studente, predaj se apostolskim duhom svojim knjigama, s intimnim uvjerenjem da su ovi sati i sati već, baš sada!, duhovna žrtva prikazana Bogu za čovječanstvo, za tvoju zemlju, za tvoju dušu.” (Brazda 522)

“Stavi nadnaravni motiv u svoj redoviti profesionalni posao i posvetit ćeš svoj rad.” (Put 359)

“Ako znaš da je studij apostolat i ograničavaš studiranje na onoliko koliko ti je potrebno da se provučeš, vodiš slab nutarnji život. S tom nemarnošću gubiš dobar duh i, kako se u prispodobi dogodilo onom radniku koji je lukavo sakrio primljeni talent, ako se ne ispraviš, možeš se sam isključiti iz Gospodinovog prijateljstva odajući se svojim proračunatim udobnostima.” (Brazda 525)

“Čemu služi student koji ne studira?” (Brazda 618)

“Ako gubiš sate i dane, ako trošiš vrijeme, širom otvaraš svoja vrata demonu. To ponašanje kao da mu sugerira: ‘Evo, ovdje je tvoja kuća.'” (Brazda 620)

“Kad ti se učenje učini veoma mučno, prikaži Isusu taj napor. Reci mu da nastavljaš biti nad knjigama kako bi tvoje znanje bilo sredstvo kojim ćeš se boriti protiv njegovih neprijatelja i zadobiti Mu mnoge duše… Tada budi uvjeren da tvoje učenje postaje molitvom.” (Brazda 619)

“Potrebno je učiti… Ali to nije dosta. Što će se moći izvući iz onoga koji se ubija da bi pothranjivao vlastiti egoizam, ili iz onoga koji ne slijedi drugi cilj doli onaj jedini da sebi osigura mir, odsad za nekoliko godina unaprijed? Treba učiti… da bi se zadobio svijet i osvojio za Boga. Podići ćemo, dakle, razinu našega napora čineći da obavljeni posao postane susret s Gospodinom i služi kao temelj drugima, onima koji će slijediti naš put… Na taj će način studij biti molitva.” (Brazda 526)

Bitno.net