Prvi put u Hrvatskoj se organizira program namijenjen srednjoškolcima, a koji uključuje odabir prave profesije, izgradnju karaktera i odgovornosti te razvijanje životnih vještina

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Od 16. rujna u Kulturnom centru Gradec (www.gradec.net) počinje jedinstven projekt na ovim prostorima, „Leadership akademija“. Nastao je kao produkt međunarodnih iskustava u radu s mladima, a njime se želi potaknuti mladiće da iskoriste vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja za odabir prave profesije, izgradnju karaktera i odgovornosti te razvijanje životnih vještina.

„Shvatili smo da je mladićima potrebno jedan na jedan mentorstvo kako bismo im pomogli da kvalitetnije organiziraju svoje učenje i slobodne aktivnosti. U tome nam je važna stalna komunikacija i suradnja s roditeljima“, kaže Ángel González, voditelj ovog projekta s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima. Kroz mentorstvo se, zajednički sa svakim pojedinim korisnikom projekta, postavljaju individualno prilagođeni ciljevi za svaku školsku godinu, kako bi mladići mogli ostvariti svoje potencijale i izrasti u odgovorne profesionalce i očeve.

Plan rada obuhvaća četiri vrste aktivnosti mjesečno: jedno je predavanje o profesionalnom usmjeravanju, drugo se orijentira na „meke vještine“ (eng. soft skills) kako prezentirati ili tečaj bontona, treća vrsta aktivnosti izgrađuje solidarnost i socijalnu osjetljivost, poput volontiranja, a povremeno će biti organizirani posjeti poduzećima i institucijama. Uz redovite aktivnosti, svakog tjedna ili dvotjedno, učenici će razgovarati sa svojim mentorom, koji će pratiti njihov školski uspjeh i napredak izvan škole. Mentor će redovno komunicirati s roditeljima kako bi zajednički mogli surađivati i pomoći djetetu da ostvari zacrtane ciljeve. U prostorima Kulturnog centra Gradec osigurane su dvije učionice i knjižnica, gdje učenik može nesmetano pisati svoje zadaće i učiti, upoznati svoje vršnjake i sudjelovati na prigodnim druženjima ili sportskim aktivnostima.

Program je namijenjen srednjoškolcima koji žele postići više, a predstavljanje programa održat će se u subotu, 14. rujna u 11:00h u Kulturnom centru Gradec, Av. Marina Držića 27, Zagreb. Broj mjesta je ograničen, a najaviti se možete e-mailom (leadership.akademija@gmail.com) ili telefonom (01/7788-785).