VeritasFoto: IKA
Kratki prikaz izdanja dao je aktualni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić. Monografija je nastojala obuhvatiti 50-godišnju povijest Veritasa, od njegova nastanka do današnjih dana, a potpisnici priloga su dugogodišnji suradnici (Nikola Mate Roščić, Živko Kustić, Selma Milanić, Juraj Kolarić, Ljudevit Maračić, Marko Puškarić). Bibliografija u prvom dijelu donosi kronološki pregled članaka, dok se u drugom dijelu nalazi abecedni popis autora s pregledom njihovih članaka.

Provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, dugogodišnji urednik i suradnik od prvoga broja, osvrnuo se na poteškoće koje su pratile početak poratnoga katoličkog novinarstva, stavljajući naglasak na prvog urednika Veritasa fra Ivona Ćuka. Citirajući privatnu korespondenciju između jedne čitateljice i fra Ivona, iznio je podatak da je fra Ivon nazvan vulkanom, premda on to nije tako smatrao. Čitateljica je bila u pravu, on je bio vulkan čija erupcija u obliku Veritasa traje već 50 godina, rekao je Maračić.

Podsjetio je i na “Bibliografiju” koja je izdana u povodu 150. broja Veritasa godine 1974., a u tom kontekstu se osvrnuo i na Veritasove jubileje.
Tanja Popec, članica Uredničkog vijeća Veritasa, dala je opširniji prikaz tema iz Veritasa u 50 godina. Riječ je o mnoštvu tema koje su razni autori obrađivali u Veritasu, a ticale su se vjere i života ljudi. Kao najzastupljenijeg autora istaknula je fra Celestina Tomića, koji je s 930 priloga u Veritasu autor koji je utkao “veliku količinu lave u vulkansku erupciju”.

Bibliografija prvih 555 brojeva je izvor mnoštva podataka za našu crkvenu povijest, ali i za teme iz civilnog života. Veritas je u tijeku prvih 50 godina svog izlaženja u erupciji vjere, znanja i ljubavi širio vidike vjernicima diljem zemaljske kugle, rekla je Popec.

Predstavljanju je nazočio i Marko Puškarić, višegodišnji urednik koje je surađivao na pripremi izdanja. Program je glazbeno obogatio duet franjevaca konventualaca u sastavu fra Martin Jaković i fra Michael Pavić uz klavirsku pratnju Milana Hibšera. (ika/bitno.net)