katalog za "Dane kršćanske kulture"

Bogat program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture”, s više od 300 sudionika, obilježit će oko 70 kulturnih sadržaja, izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, otvorenih vrata muzeja itd. Novost ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” nedvojbeno je uključenje još jednog grada – Zadra – u organiziranje manifestacije, a zadarski program ugostit će neka vrsna umjetnička imena i programske sadržaje.

Želja je organizatora ukazati na bogatstvo kulture koju baštinimo, ali isto tako ukazati i na autore koji stvaraju nadahnuti vrijednostima koje su u temeljima zapadne kulture. Stoga će i ove godine u sklopu manifestacije biti postavljene izložbe djela akademskih umjetnika poput Mile Skračića, Josipa Botterija Dinija, Šime Vulasa, Kuzme Kovačića itd. Raznovrstan glazbeni program dat će svoj obol spomenu na Marka Marulića, maestra Ljubu Stipišića Delmatu, iz zaborava će izvući i pučke napjeve, a nastupit će poznati glazbeni umjetnici s područja ozbiljne glazbe, kao i neke od najpoznatijih klapa. Filmski program obilježit će više dokumentarnih filmova, filmski klasici, ali i igrani filmovi dosad neprikazivani u Hrvatskoj. I ove godine nastupit će međunarodni gosti poput europarlamentarke Doris Pack te publicista Manfreda Lütza koji će progovoriti o uvijek aktualnom odnosu religije i ateizma. Vrata muzeja bit će otvorena za posjetitelje za koje su pripremljeni posebni programi kroz koje će ih voditi stručno vodstvo muzeja. U sklopu manifestacije dodjeljuje se i nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi koja će biti dodijeljena na svečanom zatvaranju u Splitu, a ovogodišnji dobitnik je akademik Josip Bratulić.

Kao i proteklih godina na sve programe manifestacije ulaz je slobodan, kako bi ovih jedanaest dana, koliko se manifestacija održava u četiri hrvatska grada, kultura bila dostupna svima.

Manifestacija, koju su uz Ministarstvo kulture, podržali gradovi i županije te nadbiskupije i biskupije u kojima se održava, kao i petnaestak institucija koje su suorganizatori pojedinih programskih sadržaja, u osmoj godini održavanja ukazuje na dijalog i suradnju, kako među sudionicima programa, tako i među kulturnim djelatnicima i institucijama, ali i na dioništvo na istoj kulturnoj osnovi. Kultura koju baštinimo još je uvijek živa, a o tome svjedoči sve bogatiji i raznovrsniji program iz godine u godinu, kao i desetak tisuća posjetitelja manifestacije svake godine.  Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info

 Bitno.net je medijski pokrovitelj manifestacije tako da ćete na našim stranicama moći pratiti sva događanja. (bitno.net)