To je zahtjevan film koji ističe Marijin ‘Evo me’ izrečen Bogu bez ustezanja – jedan je od komentara pape Benedikta XVI. nakon što je 16. svibnja u Vatikanu prikazan film „Marija iz Nazareta“, snimljen u međunarodnoj koprodukciji Talijanske radiotelevizije i Lux Videa, te nekih njemačkih i španjolskih televizijskih postaja.

Marija

Herodijada, Marija Magdalena i Marija iz Nazareta, ženski su likovi prikazani u filmu po svojim sličnostima i različitostima. Herodijada ostaje zatvorena u sebe, u svojemu svijetu; – rekao je Papa nakon prikazivanja filma – ne uspijeva podići pogled kako bi pročitala Božje znakove, i ne napušta zlo. Marija Magdalena u početku ovisi o privlačnosti laganoga života, temeljenoga na stvarima, i rabi različita sredstva kako bi postigla svoje ciljeve, sve do trenutka u kojemu joj susret s Isusom otvara srce i mijenja život – napomenuo je Sveti Otac.

Tu je potom Marija, Isusova Majka, koja je središte svega. Tri iskustva koja čine obrazac kako se može postaviti život: – rekao je Papa te objasnio – na samoljublju, na zatvaranju u sebe, i na materijalnim stvarima, prepuštajući se vodstvu zla; ili na osjećaju Božje nazočnosti koji je došao i ostaje među nama, i koji nas, ako pogriješimo, očekuje s dobrotom, i traži od nas da ga slijedimo, da se pouzdajemo u Njega. Marija je iz Nazareta – dodao je Sveti Otac – žena koja božanskoj volji kaže potpuno ‘da’, koje ponavlja i u boli zbog gubitka Sina, i u kojemu pronalazi puno i duboko blaženstvo.

U Njoj se nalazi bogatstvo života koji je bio „Evo me“ izrečen Bogu; ona je majka koja bi bila voljela svojega Sina imati uvijek kraj sebe, ali zna da je on Božji; ona posjeduje tako veliku vjeru i ljubav da prihvaća da on odlazi i izvršava svoje poslanje; to je još jedno od uzastopno Bogu izrečenih „Evo me“, od Navještenja sve do Križa – istaknuo je Sveti Otac, te na kraju zahvalio predstavnicima talijanskih, njemačkih i španjolskih televizijskih postaja koje su omogućile snimanje tog televizijskog filma, uz redatelja Giacoma Campiottija. (rv/bitno.net)