U Vatikanu je 12. siječnja predstavljena prva knjiga-intervju pape Franje “Božje je ime Milosrđe” koja je nastala u razgovoru s talijanskim novinarom, poznatim vatikanistom, Andreom Torniellijem. Na svjetskom predstavljanju u Vatikanu knjigu su predstavili vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi, glavni urednik Vatikanske izdavačke kuće Giuseppe Costa, zatvorenik Zhang Agostino Jianqing i glumac oskarovac Roberto Benigni, a sudjelovanje dvojice potonjih održano je prema Papinoj želji. Naime, zatvorenik Zhang pripada onoj društvenoj skupini za koju je Papa posebno zainteresiran – ljude u potrebi, zatvorenike – a Zhang je ovom prigodom posvjedočio utjecaj milosti u vlastitom životu i obraćenje na katolicizam s budizma i krštenje u zatvoru, kao i potpuno zaokret od života i nedjela zbog kojih je i završio u zatvor. Priznati glumac Benigni živopisno je predstavio knjigu, ističući radost koju poruka milosrđa donosi u živote ljudi. Vatikanskom predstavljanju nazočili su i predstavnici nakladnika među kojima i  predstavnici nakladne kuće Verbum koja je objavila hrvatsko izdanje knjige, direktor dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta. Knjiga je objavljena na 21 jeziku, među kojima i na hrvatskome, a od danas će biti dostupna u 86 zemalja. Riječ je o knjizi koja se čekala s velikim nestrpljenjem, koja na osobit način obilježava Papin pontifikat, a daje poseban pečat Godini milosrđa koju je nedavno proglasio.

“Milosrđe je prvi Božji atribut. Ono je Božje ime. Nema situacija iz kojih ne možemo izići, nismo osuđeni utopiti se u živomu pijesku”, riječi su pape Franje.

Papa Franjo se jednostavnim i izravnim riječima obraća svakomu muškarcu i svakoj ženi na planetu te uspostavlja povjerljiv osobni dijalog. U središtu je tema koja mu je najviše na srcu – milosrđe – oduvijek glavni temelj njegova svjedočenja, a sada i njegova pontifikata. Sa svake stranice izbija želja da dopre do svih duša – unutar i izvan Crkve – koje traže smisao života, put mira i pomirenja, lijek za tjelesne i duhovne rane. Na prvomu mjestu da dopre do onoga dijela nespokojnoga i ranjenoga čovječanstva koji traži da ga se prihvati, a ne da ga se odbacuje: do siromaha i marginaliziranih, zatvorenika i prostitutki, ali i do dezorijentiranih i onih koji su daleko od vjere, do homoseksualaca i rastavljenih.

U razgovoru s vatikanistom Andreom Torniellijem – preko uspomena iz mladosti i dirljivih zgoda iz svojega iskustva pastira – Papa iznosi razloge za izvanrednu Svetu godinu, koju je silno želio. Ostajući svjestan etičkih i teoloških pitanja koja izranjaju on ističe da Crkva ne smije nikome zatvoriti vrata; naprotiv, zadaća joj je utjecati na savjesti kako bi otvorila pukotine za prihvaćanje odgovornosti i za udaljavanje od učinjenoga zla.

U iskrenu razgovoru papa Franjo ne izbjegava ni suočavanje s bitnim pitanjem odnosa između milosrđa, pravde i korupcije. A kršćane koji se svrstavaju među “pravednike” podsjeća: “I papa je čovjek kojemu je potrebno Božje milosrđe.”

Velika svjetska promocija knjige “Božje je ime Milosrđe” održana 12. siječnja u Vatikanu označava početak prodaje knjige u knjižarama, a hrvatsko izdanje već je dostupno u knjižarama Verbum.

Verbum.hr | Bitno.net