sveti Franjo

U samostanu Sv. Klare u Splitu 3. lipnja predstavljena je knjiga “Franjevački izvori” – “Fontes Franciscani”. Predstavljanju upriličenom u organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili su uz brojne vjernike nazočni i provincijali, splitski fra Joško Kodžoman i Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, dekan splitskoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. fra Ante Vučković, provincijalke splitskih školskih sestara franjevki s. Leonka Bošnjak i splitske provincije Služavki Maloga Isusa s. Sandra Midenjak, franjevački bogoslovi, franjevci, sestre franjevke te članovi OFS-a i prijatelji sestara klarisa.

Na početku predstavljanja sve nazočne je pozdravila s. Dolores Mandić, OSC, opatica samostana sv. Klare u Splitu, izrazivši radost što se predstavljanje knjige održava u njihovu samostanu, kazavši kako sestre klarise ovaj dolazak franjevačke braće i sestara te brojnih prijatelja samostana doživljavaju kao blagoslov i neizmjernu radost. Posebno je zahvalila organizatoru, splitskom trećorecu fra Zvonimiru Brusaču, što su izabrali upravo njihov samostan za predstavljanje te knjige te zaželjela da ovaj događaj bude novi zanos za služenje Bogu i ljudima.

Pozdrav je uputio i fra Ljudevit Maračić, OFMConv, član Predsjedništva Vijeća franjevačkih zajednica, koji je naglasio da će to djelo biti i ostati izazov i poticaj svim onima koji se zanimaju za franjevaštvo u svijetu i kod nas. O knjizi su zatim govorili fra Pero Vrebac, OFM, glavni urednik “Franjevačkih izvora” koji je govorio o “Dinamici rada na Franjevačkim izvorima”. Istaknuo je kako su “Franjevački izvori” plod zajedničkog rada mnogih stručnjaka i suradnika koji je trajao četiri i pol godine. Na stvaranju djela radilo je ukupno 27 osoba. Za vrijeme rada na knjizi bio je suočen od samog početka s nekoliko izazova: pronalaženje prevoditelja iako je imao verbalnu podršku, neiskustvo u ovom poslu, kompleksnost pothvata, stvaranje franjevačke terminologije, usuglašavanje kratica, probijanje zadanih rokova, uvjetovanost odlukama VFZ-a, provjera i ispravljanje prije tiskanja. Originalnost hrvatskog izdanja u odnosu na druga svjetska izdanja razlikuje se u tri stvari, a najznačajnija je da će djelo biti uskoro dostupno svima u digitalnom izdanju. Fra Pero je zahvalio Vladi RH koja je financijski pomogla izdanje Franjevačkih izvora, Vijeću franjevačkih zajednica, svim prevoditeljima i cijeloj tehničkoj ekipi. Na kraju je izrazio želju i očekivanje da će knjiga biti vrelo iz kojeg će mnogi crpsti snagu da ostvare vrednote sv. Franje i sv. Klare.

Fra Vicko Kapitanović, OFM govorio je na temu “Franjevački izvori o sv. Franji i početcima Reda manje braće”. S. Marija od Presvetoga Srca (Anka Petričević), OSC, održala je izlaganje na temu “Franjevački izvori o sv. Klari i Redu siromašnih sestara”, a s. Mila Šuto, OFS, područna ministra Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva, ukratko je prikazala “Pravila Trećega reda sv. Franje iz 13. stoljeća u “Franjevačkim izvorima”. S. Judita Čovo, ŠSF, govorila je na temu “Novije knjige o sv. Franji i franjevaštvu” te se osvrnula na izdanja od prošlog stoljeća do naših dana. U svom izlaganju posvijestila je kako autori imaju sliče teme o kojima su pisali kao što su Franjo kao novost, Franjina snaga suvremenosti iz odnosa prema Bogu, Franjino vrijeme staleža i gospodarstva, Franjina ljubav prema svim stvorenjima, Franjina obnova čovječanstva i još neke druge teme. Završila je riječima iz pjesme fra Bernardina Škunce, OFM “Franjo, vrijeme je tvoje i danas”.

U glazbenom dijelu nastupile su školske sestre franjevke sa splitskog Lovreta, pod ravnanjem s. Mirje Tabak, a kroz program je moderirao fra Žarko Relota, OFMConv, izvijestio je portal www.franjevci-split.hr.