MapaFoto: IKA
Pjesničko-grafička mapa pod nazivom “Molitva kaležu čuda ludbreškoga” u izdanju Varaždinske biskupije predstavljena je u četvrtak 30. kolovoza u ludbreškom dvorcu Batthyany u kapeli Uzvišenja sv. Križa. Autore te vrijedne i zanimljive pjesničko-grafičke mape, pjesnika Miljenka Galića i akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, u Ludbregu su dočekali domaćini varaždinski biskup Josip Mrzljak, kustosica Venija Bobnjarić Vučković, voditeljica Restauratorskoga centra, te čuvar svetišta preč. Josip Đurkan.

O mapi je uvodno govorio biskup Mrzljak, rekavši da se ovih dana prisjećaju jednog znakovitog događaja koji se zbio u toj kapeli prije 601 godinu.

„Taj događaj spojio je kontinentalnu i jadransku Hrvatsku koju i danas spajamo upravo u Ludbregu – centru svijeta, budući da ovakvi događaji spajaju ljude, a pogotovo ih spaja čašćenje Krvi Kristove”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Pjesnik Galić izgovorio je nekoliko svojih molitava te se na poetski način obratio Bogu i ljudima i sve prisutne uveo u jednu povezanost umjetnosti i vjere.

Prof. Stanko Špoljarić rekao je da je Josip Botteri Dini iznio svu bit i sukus svoga umjetničkoga stvaralaštva u samo dvije slike, dodavši da je Botteri umjetnik koji svojim uvjerenjem, slikarskim stavom i talentom daruje i maloga čovjeka i znalca. Istaknuo je da je prepoznatljivom suvremenom stilistikom na određeni naći Botteri poštivao tradiciju vjere i umjetnosti, a svojom autentičnošću uspio je osuvremeniti nešto što se dogodilo prije mnogo stoljeća, pritom ne gubeći nit iz prošlosti. Kroz ovo djelo umjetnik je uspio dodirnuti svoju vjeru, te je svoju duhovnost uspio prenijeti bojom, gestom, nemirom, dinamikom i žarkom komponentom na papir, stvorivši ovo vrijedno djelo. Botteri je umjetnik s jednim jasnim licem i jasnim stavom u vremenu kada se sve i svašta proglašava umjetničkim činom, zaključio je prof. Špoljarić.

Na kraju je Josip Botteri zahvalio biskupu, kolegi iz srednjoškolskih dana sa Šalate, na izdanju ove mape, istaknuvši da kao umjetnik inspiraciju pronalazi u mučeništvu kardinala Alojzija Stepinca i njegovom svjedočanstvu vjere u Krista.

„Zasigurno, svatko se od nas osjeća sudionikom onoga potresa u duši svećenika kada mu se u rukama dogodilo čudo, čudo za koje je Bog htio da bi i nas danas osnažilo u vjeri. Svatko od nas pozvan je kucati na vrata Tajne, nastavimo stoga i mi kucati na vrata Tajne. Gospodin nas je pronašao, pozvao i doveo u Ludbreg – u to sam siguran”, zaključio je Josip Botteri Dini. (ika/bitno.net)