predstavljanje__Jercic

Knjiga mons. Stanka Jerčića »Na slapovima evanđelja. Isusove prispodobe i novozavjetni hvalospjevi u stihovima« predstavljena je u ponedjeljak 3. lipnja u Multimedijskoj dvorani Glasa Koncila, na zagrebačkom Kaptolu.

Zbirku pjesama predstavili su v. d. direktora Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, svećenik i književnik Anton Šuljić, književnik Mirko Ivanjek te autor, a predstavljanje je moderirao izvršni koordinator Stjepan Pogačić.

***

Uime novinsko-izdavačke kuće Glas Koncila prisutnima se na početku obratio v. d. direktora mons. Ivan Miklenić te izrazio zahvalnost mons. Jerčiću koji je “simbol vrlo kvalitetne suradnje Hvarske biskupije i Glasa Koncila”.

Predstavljajući djelo generalnog vikara Hvarske biskupije, Ivanjek je kazao kako je ono čvrsto i u cijelosti oslonjeno na evanđeosku poruku. »Autor je evanđeoskom metodologijom izdvojio probrano sjeme prispodoba i parabola za svoju sjetvu i poslanje. Obukao ga je u dvanaesterački stih, možda najkarakterističniji za hrvatsku poeziju i posložio u katrene. Katkad su mu dosta dvije, tri ili četiri katrene da bi u njih sažeo jednu od Isusovih prispodoba i aktualizirao je.« – pojasnio je Ivanjek i dodao kako će upravo ovako sažeto evanđelje biti dobar poziv čitateljima da predstojeće godišnje odmore iskoriste za otvaranje ljepoti Božje riječi.

Pisac pogovora Anton Šuljić kazao je kako za razliku od mnoštva pjesnika (i općenito) umjetnika koji se samoobjavljuju i koji svoje nadahnuće pokreću iz sebe i okreću ga sebi, Jerčić polazi od evanđelja i ostaje isključivo u njemu, ali ga priopćuje drugima ne kao svoje, nego kao usvojeno, ali od Drugoga, koji je veći od njega. »Prereći u vezanom stihu sve evanđeoske prispodobe i novozavjetne hvalospjeve, pazeći da se ne izgubi ono bitno, čak i u doslovnom prenošenju izvornih evanđeoskih izričaja, zaista predstavlja pothvat. Pritom je njegov leksik izrazito kolorističan, mirisan i čist, a tek ponekad, da bi vjerojatno dao maha svojoj zavičajnosti, taj se leksik služi regionalnim i čak mjesnim, utkavši tako baš te zvučnosti u Kristov evanđeoski izričaj«, kazao je Šuljić.

Osvrnuvši se na likovnu opremu knjige akademskog slikara Branimira Dorotića, Šuljić je istaknuo kako je Dorotić u knjigu prenio svoju virtajnu tehniku bogatog kolorita, figurativne simbolike te dvodimenzionalnosti koja komunicira poštovanje »pred Tajnom koja će sama po sebi donijeti neki sadržaj«.

***

Informacije o knjizi:

naslovnica_Na slapovima evandelja»Na slapovima evanđelja. Isusove prispodobe i novozavjetni hvalospjevi u stihovima«  druga je knjiga don Stanka Jerčića objavljena u izdanju Glasa Koncila.

Jerčićeva knjiga u dvije cjeline donosi prepjeve 45 Isusovih prispodoba i 15 novozavjetnih hvalospjeva te u dodatku Deset zapovijedi. Riječ je primjerice o prispodobama o udovičinu novčiću, neplodnoj smokvi, milosrdnom Samarijancu, izgubljenoj ovci, kukolju, rasipnom sinu, zrnu gorušičinu, farizeju i cariniku… koje su i danas kako temama tako i porukom jednako aktualne. Pisane su vezanim stihom te jezikom u koji je tek ponegdje umetnut pokoji regionalni izričaj, što pjesmama daje dodatnu zvučnost.

Stavljajući Isusove riječi u stihove, Jerčić ostaje vjeran njihovu izvornom značenju i poruci koju prenosi Sveto pismo, a donoseći citat određenoga biblijskog mjesta koje je prerekao potiče čitatelja da i sam pristupi izvornom tekstu.

Knjigu obogaćuju ilustracije u boji akademskog slikara Branimira Dorotića koje tematski prate pjesme. Na taj je način čitatelju omogućeno da uz Bibliju, stih i sliku dublje ponire u smisao Isusovih riječi te da ih odjelotvori u svakodnevnome životu. Stoga ta knjiga osim za osobnu izgradnju pojedinca može poslužiti kao izvrsno katehetsko sredstvo kako djece tako i odraslih.

Prema autorovim riječima, ta zbirka pjesama svojim jedinstvenim izričajem pokazuje kako je evanđelje voda koja nam život daje, a evanđeoske su prispodobe – voda koja se smije, raskošni slap – Isusov osmijeh svijetu.

Stanko Jerčić ovim je izborom i pjesničkom formom probrao ono najbolje iz novozavjetnih spisa. On preriče, ili još bolje, prepjevava doslovnost Isusova izričaja. Dok je većina od nas u Kristovim riječima i djelima tražila nadahnuća za novo čitanje ponajprije Kristovih poruka, a onda i za razumijevanje svijeta, ljudi i samih sebe, dotle je ovo Jerčićevo pjevanje posve u službi iskonskog Kristova govora. I u tome je posebnost ovih pjesama. One ne nude neke nove teme, neka nova gledanja – premda će u pokojem detalju pjesnik ući u opis mogućih okolnosti pojedinih protagonista oko Krista, ali ne i njega sama – nego ostaje vjeran riječi onoga koji je sam Riječ.

Iz pogovora Antona Šuljića 

O autoru:

Don Stanko Jerčić rođen je u Pražnicama, na Braču, 11. listopada 1949. U Pražnicama i Pučišćima završio je osnovno školovanje, a gimnaziju i teologiju u Splitu. U rodnom mjestu primio je i sakramente, od krštenja do svećeničkog reda – 29. lipnja 1973., na naslov Hvarske biskupije. Više od 27 godina bio je župnik Selaca, na otoku Braču, odakle je, nekoliko godina, opsluživao i župe Novo Selo, Povlja i Gornji Humac. U više je mandata brački dekan te godinama biskupski vikar za otok Brač. Kanonik je Hvarskoga kaptola. Sada je župnik Jelse i Pitava te generalni vikar Hvarske biskupije. Objavio je cijeli niz članaka, eseja, duhovnih meditacija i pjesama u različitim časopisima i prigodnim edicijama.

O ilustratoru:

Branimir Dorotić rođen je 1951., u Supetru, na Braču. Diplomirao je slikarstvo na ALU-u u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana, 1983. godine. Neko vrijeme se bavio pedagoškim radom. Od 1986. je samostalni umjetnik; radi i izlaže kao slikar, ilustrator, karikaturist, autor – izvođač i lic. restaurator vitraja. Član je HDLU-a. Od 2012. godine živi i radi u Pražnicama, na otoku Braču. Značajan dio njegova opusa vezan je uz sakralne teme, izvedene u različitim tehnikama. Od 2010. radi na restauraciji vitraja zagrebačke katedrale. Tome se može dodati tridesetak samostalnih i sedamdesetak skupnih izložbi u domovini i izvan nje.