“Papa Franjo”, naslov je dokumentarnog filma, u produkciji Vatikanskog televizijskog centra, koji će se distribuirati kao prilog dnevniku “Il Corriere della Sera”, počevši od 2. travnja. Film je u srijedu, 27. ožujka, predstavljen u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Film započinje izborom pape Franje, koji s lože bazilike sv. Petra traži molitvu za Benedikta XVI. Kao u flashbacku, radnja se potom premješta na riječi Benedikta XVI. kojima obznanjuje odluku o povlačenju s Petrove službe. Slike potom dokumentiraju dolazak Benedikta XVI. u Castel Gandolfo, razne faze Sedes Vacans i događaja s početka pontifikata. Film završava povijesnim susretom pape Franje i Benedikta XVI. u Castel Gandolfu. Osim slika, tu su i riječi koje opisuju dane velikog ganuća i emocija. Mons. Dario Edoardo Viganò, direktor Vatikanskog televizijskog centra:

“To je montirani film u koji smo uvrstili i četiri intervjua s četiri kardinala, koji su riječima prenijeli pojedine emocije. Mislim na primjer na kardinala Comastrija, vikara Njegove Svetosti za Grad Vatikan, koji nam je ispričao – nakon što je tražio Papino dopuštenje – koje su bile prve riječi koje je Papa izgovorio kad su ga pitali prihvaća li postati Papa. Kardinal Maradiaga priča o našem osjećaju izgubljenosti, kad se helikopter koji je odvezao Benedikta XVI. iz Grada Vatikana odvojio sa piste. Priča o osjećaju osjećati se siročad, osjećaju izgubljenosti, ali izražava i veliku radost zbog Pape koji dolazi iz Latinske Amerike. Potom, kardinal dekan Sodano, koji nastoji sabrati kontinuitet između Benedikta XVI. i pape Franje, a kardinal Ravasi koji sabire izazov kulture, povjeren mu od Benedikta XVI. i potvrđen od pape Franje”.

Mons. Viganò je, naime, podsjetio na prve riječi koje je papa Franjo izgovorio nakon izbora:

“Prve riječi, nakon pitanja ‘Prihvaćaš?’ su bile ove. Kardinal Comastri potvrđuje da je Papa odgovorio: Ja sam veliki grješnik; pouzdajući se u Božje milosrđe i strpljivost, u trpljenju, prihvaćam”.

Riječi i slike, sabrane u filmu, koje prate neizbrisive dane. Mons. Claudio Maria Celli, predsjednik Papinskog vijeća za sredstva društvene komunikacije:

“Nalazimo se u novom razdoblju, gdje slike uistinu postaju točka trajnog pozivanja, čine povijest i omogućuju nam da se na mnogo bogatiji i dublji način uključimo u samu povijest”.

Film prema tome nudi panoramski pogled na povijest i uz pomoć slika i neobjavljenih intervjua. Ferruccio De Bortoli, direktor dnevnika “Il Corriere della Sera”:

“Vjerujem da je to dokumentarni film koji će ostati u povijesti te će nam omogućiti, a omogućit će i znanstvenicima, ali i budućim naraštajima, razumjeti i osjećaje koje smo živjeli, koje smo nastojali opisati, jednim emotivnim sudjelovanjem koje se teško može susresti kad se govori i pripovijeda o drugim velikim događajima koji su obilježili nedavnu povijest”.

Izvor: www.radiovaticana.va 

Prijevod: Verica Kraš Villa