U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak, 9. ožujka otvorena je kulturna manifestacija “Kršćansko lice kulture 2020.” u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Manifestaciju je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je također istaknuo kako ova manifestacija jest nova, ali ujedno i stara jer se nadograđuje i nastavlja na one prethodne godine kada su se održavali Dani kršćanske kulture.

“Kada se kultura odredi kao kršćanska kultura, to je određeno sužavanje, a mi želimo, govoreći o kršćanskom licu kulture, apostrofirati nešto drugo, želimo kršćansku kulturu vidjeti i u onim stvarima i izričajima u kojima se ne može nazvati kršćanskom, ali ih je ipak kršćanstvo nadahnulo. Osobito želimo pogledati lice Isusa Krista koji je prepoznatljiv znak naše kršćanske kulture”, rekao je biskup Uzinić.

Pritom je naglasio kako je manifestacija bitno laička te da bi takva trebala i ostati.

“Kulturni život nadahnut vjerom mogao bi biti poticaj za svakodnevno življenje kršćanske vjere u svim ostalim poljima života kako bismo ne samo govorili o Isus Kristu, nego po onom što govorimo i činimo, i po kulturi koju stvaramo i predstavljamo, mogli biti prepoznatljivi kao oni koji su Kristovi i drugima pomoći da otkriju lice Isusa Krista, najljepšeg od svih ljudi”, zaključio je biskup Uzinić.

Prvo događanje ove kulturne manifestacije bio je je oratorij “Za križen” koji je skladan na temelju korizmenog pučkog pjevanja otoka Hvara, a izveo ga je Župni zbor sv. Cecilije iz Jelsa pod ravnanjem autora i dirigenta Slavka Reljića.

Foto: Dubrovačka biskupija

Na otoku Hvaru procesija „Za križen” izvodi se na način da jedan od članova Bratovštine Presvetog oltarskog sakramenta, koji se mnogo godina ranije predbilježio za križonošu, ponese velik i težak križ, te ga u pratnji pedesetak članova Bratovštine, koji nose velike ferale, nosi oko 25 kilometara u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak pred Uskrs. U procesiji sudjeluje oko 2-3 tisuće ljudi. Zbor sudjeluje u procesiji i pjeva pjesme karakteristične za tu manifestaciju. Štoviše, u toj noći kreće šest povorki „Za križen” iz okolnih mjesta koje se cijelu noć vrte u krug i nikada se ne susretnu. Povorke kreću u 22 sata i sljedeće jutro oko 7 sati se vraćaju na ishodišno mjesto. Ritualno se tada križ uz puno emocija predaje pripadnom župniku. Ova procesija od 2009. nalazi se na UNESCO-vu popisu nematerijalne svjetske baštine.

Župni zbor sv. Cecilije dočarao je publici djelić atmosfere s procesije “Za križen” svojim vrsnim pjevanjem, a publika je to popratila gromoglasnim pljeskom.

Opširniji izvještaj s otvaranja možete pročitati OVDJE.

Dubrovačka biskupija | Bitno.net