Nova kulturna manifestacija „Kršćansko lice kulture“, koju priređuje Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, predstavljena je na konferenciji za medije u četvrtak, 5. ožujka, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka, predstavili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i članica vijeća Ana Marčinko.

Biskup Uzinić objasnio je kako se ova manifestacija nadograđuje na dosadašnju manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ koja se petnaestak proteklih godina organizirala u suradnji s nakladnom kućom Verbum iz Splita i kroz koju je na jedan način odrastala i stasala. „Smatramo da smo sazreli da se osamostalimo“, kazao je biskup te dodao kako ova nova manifestacija s novim nazivom počinje ranije, trajat će cijeli mjesec a završit će do petog korizmenog tjedna kada u dubrovačkoj katedrali počinje korizmena duhovna obnova.

Govoreći o nazivu nove manifestacije „Kršćansko lice kulture“ biskup je kazao kako se njime želi naglasiti da želimo „razumjeti svoju povijest kako bismo mogli stvarati i graditi svoju budućnost u sadašnjosti“. Na plakatu manifestacije nalazi se lik Krista Spasitelja, portret s početka 16. stoljeća koji je pripisan Pordenoneu, a slika se nalazi u Biskupskoj palači. Objašnjavajući zašto baš lice Krista biskup je istaknuo da je to zato što je Krist jučer, danas, sutra i zauvijek.

„Ako je kršćansko lice kulture kristoliko, onda je i otvoreno, uključujuće, provokativno, ali i pažljivo, nježno, lijepo, obilježeno ljubavlju, dobronamjerno, oplemenjujuće. Ono postavlja važna pitanja i ne boji se davati odgovore. U susretu s drugima i drugačijima je puno poštivanja i tolerancije, osobito je ispunjeno ljubavlju, otvara se prostoru za dijalog, nastoji govoriti o ljepoti i promicati dobro kako bi, riječima sv. Ivana Pavla II., vjera koju baštinimo bila prihvaćena, cjelovito shvaćena i življena te tako i sama postajala kultura“, zaključio je biskup poželjevši da se ovom manifestacijom uspije pokazati lice kršćanske kulture, ali i da će sami kršćani biti prepoznati kao oni koji su kristoliki.

Pročelnik Mikuš je kazao kako su motom manifestacije „odjeci prošlosti u sadašnjosti i stvaranje za budućnost“ željeli naglasiti i sam program koji traje od 9. do 30. ožujka. Manifestacija će u budućnosti biti pomicana jer je vezana uz Uskrs, odnosno uz to da program duhovne obnove u katedrali bude rasterećen od kulturnih događanja kroz taj tjedan. Dr. Mikuš je istaknuo program u produkciji KLK-a, a to je izložba „Smirna, zlato i tamjan“ u sklopu projekta „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“ kojim se na nov način predstavljaju tri crkvice: sv. Kuzme i Damjana, Gospe od Karmena i sv. Stjepana. Svaki od ta tri ambijenta će imati svoju temu.

Teologinja Marčinko je predstavila sadržaje drugog tjedana programa „Kršćansko lice kulture“ u sklopu kojeg se nalazi zanimljiva filmska priča te večer s autorom na kojoj će se razgovarati o novoj knjizi fra Ante Vučkovića, svećenika koji je dobro poznat dubrovačkoj publici, a koja nosi naziv “Vi ste prijatelji moji”.

Detaljni program možete vidjeti OVDJE, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Suorganizatori manifestacije su Dubrovački simfonijski orkestar, Kinematografi Dubrovnik, Matica Hrvatska – Ogranak Dubrovnik, Župa Gospe Velike – Grad, Župa sv. Križa – Gruž i Srpska pravoslavna općina Dubrovnik.

Dubrovačka biskupija | Bitno.net