Stjepan Lice piše o knjizi fra Ante Vučkovića: Vrtlog grijeha: o Davidovu grijehu s Bat-Šebom, Hrvatski institut za liturgijski pastoral, Zagreb, 2012.

Vrtlog

U svojoj najnovijoj knjizi naslovljenoj „Vrtlog grijeha“, fra Ante Vučković, promišljajući o Davidovu grijehu s Bat-Šebom, kako je zapisan u Bibliji, u Drugoj knjizi o Samuelu, promišlja o čovjekovoj izloženosti grijehu i o načinu na koji grijeh zahvaća čovjekov život te zadire u živote drugih, s njim na različite načine povezanih. Razorna snaga grijeha, kako je neposredno i uvjerljivo razotkriva fra Ante Vučković, isprva domišljato, pomalo prikriveno ali duboko prijetvorno, a potom sve otvorenije, grublje i bezobzirnije zadire u duše i živote, zadire u čovjekovo dostojanstvo i njegove odnose te u svemu dobrome okrada čovjekovo biće i njegov svijet, da bi čovjeka izigranog, poniženog i obezvrijeđenog prepustio njegovoj nemoći. Osim ako čovjek u otvorenosti Bogu, s povjerenjem u njegovu djelotvornu prisutnost i u oslonjenosti na njegovu zahtjevnu i blagoslovnu snagu ne pođe u smjeru protivnom od smjera kretanja vrtloga.

U riječi ‘vrtlog’ sažeto je opisan način djelovanja grijeha. Dovoljno je pristati na ‘nešto’, na ‘nešto’ što se može označiti donekle prihvatljivim (ili barem ne odviše neprihvatljivim), osobito ako ostane skriveno očima i saznanju drugih, da bi to ‘nešto’ čovjeka vuklo sve dublje i dublje, da bi se od ponude neke ugode, neke koristi, nekog dobitka… prešlo na poigravanje čovjekovom osobnošću, njegovim dostojanstvom i slobodom. Zahvaćen ‘vrtlogom’ čovjek je sve manje sposoban vidjeti, razumjeti, odlučiti… a pritom traži i nalazi sve više razloga za samoopravdavanje i spreman je platiti sve višu cijenu, cijenu koju plaća ne samo svojom razosobljenošću, nego i dostojanstvom, slobodom, pa i životom drugih. Jednostavno rečeno: dovoljan je prvi korak, sve ostalo je posljedica. I: u jednom je trenutku moguće izigrati svoj život a i živote drugih.

KnjigaNačin na koji grijeh čovjeka upućuje od naoko malog, od naoko ne odviše važnog pa i prihvatljivog zla, prema sve većem i većem zlu, kako se obara na njegovo dostojanstvo i sustavno ga razara, izrazito je prepoznatljiv i u onome što se u teoriji masovne komunikacije naziva ‘spiralom šutnje’. Ona ukazuje na to da se ljudi teže odlučuju iznositi svoje mišljenje, svoj stav ako osjećaju da on nije šire prihvaćen te da bi se zbog takvog očitovanja mogli zateći u izloženosti ili izdvojenosti. Nakon što čovjek u nekom ne odviše važnom trenutku pristane na šutnju, lakše će na šutnju pristati u sljedećem zahtjevnijem trenutku. Naposljetku, njegov će život utonuti u šutnju, u neosobnost. A s ljudima koji šute onima koji oblikuju javno mnijenje, onima koji vladaju, moguće je raditi što god hoće. Spirala šutnje od jedne male šutnje čovjeka može odvesti sve do pristajanja na sustav kojekakvih nevrijednosti.

Fra Ante Vučković u knjizi „Vrtlog grijeha“ govori dakako i o tome kako je moguće izbaviti se iz ‘vrtloga grijeha’. No to može biti itekako zahtjevno. Za tu slobodu potrebno je ‘platiti odgovarajuću cijenu’. Priznati sebe i svoj grijeh pred Bogom i pred ljudima. Bog, u svom milosrđu, nikada ne propušta ukazati čovjeku na njegov grijeh, potaknuti ga da pođe ususret života i obnove svoga dostojanstva. Čovjeku se može činiti pretjeranom cijena koju mu pritom valja platiti, no ostati u grijehu daleko je veća od bilo koje druge cijene. Da bi čovjek čuo Boga i razumio njegove poticaje potrebno je hrabro srce. Ali samo s hrabrim srcem moguće je uistinu ljudski živjeti.

Bog nas uvijek poziva da živimo njemu ususret i zbog toga nam prilazi u svim našim osobnim i životnim slabostima i nevoljama. O životu u Bogu, o životu s Isusom Kristom, koji je u svemu suprotan ‘vrtlogu grijeha’ i ide ususret svom i sveopćem ispunjenju, središtu svega – Isusu Kristu, na svoj je zanosan način – itekako vrijedan pozornosti – govorio Pierre Teilhard de Chardin.

Knjiga fra Ante Vučkovića „Vrtlog grijeha“ po pristupu te jednostavnosti i snazi iskaza usporediva je s izuzetno vrijednom knjigom Henria J. M. Nouwena “Povratak izgubljenog sina“ što je više nego dobra preporuka.

Stjepan Lice