DSC_8269

Riječ je o glazbenom djelu talijanskog autora Daniele Riccija, nadahnutog svitanjem zore novoga jutra nakon Križa: nakon muke, trpljenja i smrti Isusove. Navještaj života dan je ženama, gotovo kao poslanje duhovnoga majčinstva nad Crkvom koja se upravo rađa. “Uskrsli” se ne svodi samo na uobičajenu priču o prizorima Muke Isusove: on ide onkraj događajâ vezanih uz trpljenje, žrtvu i smrt, donosi pripovijest o spasenju, kako bi iznio glavni trenutak Uskrsnuća, pobjedu svjetla nad tamom, radosti nad tugom, početak duga puta koji seže sve do nas.

Rezultat svega toga dojmljivo je glazbeno putovanje u spomen na temeljni događaj kršćanske vjere, zabilježen i ponovno proživljen na snažan i dirljiv način. Od Isusova ulaska u Jeruzalem, pa do anđelova navještaja ženama pred Grobom i ukazanja učenicima na putu za Emaus, kao i Tomi.

Posrijedi je mjuzikl koji “oslobađa srce” slaveći život, te kroz glazbu i scenski prikaz, donosi čudo koje je uvijek novo. Snažan i dojmljiv mjuzikl, u cijelosti je glazbeni spektakl koji u sat vremena glazbe donosi priču o Isusovoj Muci i Uskrsnuću, uz sudjelovanje i napetost uprisutnjena događaja. Svi događaji, likovi i dijalozi, odvijaju se preko pjesama, koje se dramatski izmjenjuju od blagosti do eksplozije radosti, u trajnu slijedu činjenica i osjećajâ, iz kojih, na poseban način, izviru ženski likovi Evanđelja.

Mjuzikl je plod koprodukcije između Glasnika sv. Antuna Padovanskog – Veritasa i Gradskog kazališta Komedija. U izvedbi sudjeluje oko 60 ljudi, među kojima su mladi iz različitih župa koji su se odazvali na audicije i ponudili svoj pjevački i plesni talent za mjuzikl. Ulogu Marije Magdalene tumači Maja Blagdan, a onu nevjernoga Tome Ivan Mikulić, ulogu Isusa Stjepan Lach, te Marije – Majke Isusove Sanja Bardun. Redatelji hrvatske izvedbe su Robert Bošković i Marko Cindrić. Scenografiju je kreirao Davor Prah, a o koreografiji i scenskom pokretu pobrinula se umjetnica Andrea Solomun.

Termini izvedbi mjuzikla „Uskrsli“ u trećoj sezoni izvođenja su 21., 22. i 23. ožujka 2016. godine u 19.30 sati, u Gradskom kazalištu Komedija u Zagrebu.

Ulaznice možete nabaviti na blagajnama Kazališta na kaptolu i u Oktogonu, te na servisu ulaznice.hr.

Više informacija o mjuziklu „Uskrsli“ kao i o ukupnom djelovanju Ansambla Kolbe možete pronaći na internet stranici zborkolbe.org i na veritas.hr.

Bitno.net