KnjigaFoto: IKA
Knjiga “Majčin dan u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda” mons. Jurja Kolarića predstavljena je u četvrtak 27. rujna u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Vlado Gotovac” u Sisku. Knjigu su sisačkoj publici predstavili kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić i sam autor.

Govoreći o djelu, mons. Cvitkušić istaknuo je kako je ova knjiga svojevrstan dokument o slavljenju Majčina dana u povijesti hrvatskog naroda. Kroz pet poglavlja autor čitateljima donosi pregled kroz komparativnu povijest religija, piše o pokretima žena za jednakopravnošću, a posljednja dva prikazuju povijest te obnovu proslave Majčina dana u Hrvatskoj (1998. – 2012.). U prilogu knjige, koja počinje Mihanovićevom pjesmom “Lijepa naša domovino” objavljen je i izbor od 45 najljepših pjesama hrvatskih pjesnika o majci. Mons. Cvitkušić istaknuo je i kako nije imao prigodu vidjeti knjigu slične tematike kod drugih europskih naroda te će kao takva knjiga donijeti čitatelju i onima koji će se baviti ovom tematikom pregršt zanimljivih informacija.

Mons. Kolarić pojasnio je da se danas Majčin dan slavi u više od pedeset, uglavnom kršćanskih, zemalja svijeta kao dan zahvalnosti majkama za njihovu neprocjenjivu ulogu u životu svakoga čovjeka, a da je rad na tome projektu započeo još godine 1968. kada je kraj župne crkve u Velikoj Erpenji slučajno pronašao grob Justine Mihanović, majke Antuna Mihanovića. Kolarić je istaknuo i kako je Družba Braće hrvatskoga zmaja zapravo najzaslužnija za ponovno obilježavanje Majčina dana u novijoj hrvatskoj povijesti, a prva proslava Majčina dana u njihovoj organizaciji obilježena je 1998. godine.

Drugoj proslavi pridružilo se i “Društvo Hrvatska žena”, koje nakon 2000. godine i vodi brigu o proslavama Majčina dana. Kao posebnu zanimljivost knjige Kolarić ističe razmišljanja bl. Alojzija Stepinca o suvremenoj ženi i njegovu prepisku s Marijom Jurić Zagorkom.

Na kraju je mons. Kolarić pozvao sve okupljene da se pridruže proslavi Majčina dana druge nedjelje u svibnju u Velikoj Erpenji. (ika/bitno.net)