Svete stube, važno hodočasničko mjesto koje svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika, cijelu su godinu zatvorene za posjetitelje.

Na ulazu u svetište sada stoji samo veliki plakat s fotografijom 28 stepenica po kojima se, prema vjerovanju, uspinjao Isus Krist uoči suđenja pred Poncijem Pilatom na Veliki petak.

Iako su za hodočasnike otvorene pokrajnje stube, broj posjetitelja koji se na koljenima uspinju razmatrajući Isusovu muku je opao, piše Catholic News Service. Prije restauracije, dnevno je u svetište dolazilo oko 3000 hodočasnika.

U tijeku je, naime, jedna od završnih faza 20-godišnje restauracije svetišta u kojem su Svete stube položene, kao i 1700 kvadratnih metara prekrasnih freski iz 16. stoljeća koje prikazuju događaje iz Starog i Novog zavjeta.

I dok su od početka restauracije, 2000. godine, obnovljene kapele svetog Lovre i svetog Silvestra, kao i četiri pokrajnja stubišta, na redu je došlo i glavno stubište, dok je zadnja faza, obnova ulaznog atrija, predviđena za 2019. godinu.

Tako će, nakon 400 godina, posjetitelji moći svjedočiti originalnoj ljepoti prema zamisli pape Siksta V. koji je 1589. dao izgraditi i oslikati svetište.

U vrijeme kada veliki broj vjernika nije znao čitati ni pisati, Svete stube služile su kao “vizualni katekizam”.

Prema predaji, u Rim ih je zajedno s brojim drugim relikvijama dovela sveta Jelena, majka cara Konstantina, 326. godine.

CNS | Bitno.net