1. Nazaret, Izrael

Foto: Fallaner

Bazilika svetog Josipa, poznata i kao Kuća i radionica svetog Josipa. Po nekim predajama na tome je mjestu bila rodna kuća svetog Josipa, te radionica nakon što se oženio Djevicom Marijom.

2. Loreto, Italija

Sveta Kuća loretska. To je kuća u kojoj je živjela Sveta obitelj u Nazaretu. Anđeli su je čudesno prenijeli u Italiju u 13. stoljeću.

3. Grad Vatikan

Foto: Riccardo De Luca/Shutterstock

Oltar svetog Josipa (u bazilici svetog Petra). U toj pokrajnjoj kapelici slave se dnevne sv. mise u bazilici svetog Petra. Godine 1963. sv. papa Ivan XXIII. naručio je sliku svetog Josipa i Djeteta Isusa za prostor iznad oltara.

4. Rim, Italija

Foto: Wikimedia

Basilica di San Giuseppe al Trionfale. Ovu malenu baziliku utemeljio je sv. Luigi Guanella na poticaj svetog pape Pija X. Posvećena je 1912. godine. Ona je međunarodno sjedište Bratstva svetog Josipa.

San Giuseppe a Capo le Case (Sveti Josip na kraju kuća). Ova mala samostanska župa osnovana je u 17. stoljeću.

San Giuseppe alla Lungara. Malena samostanska crkva smještena na krajnjem sjeveru rimske četvrti Trastevere. Ustanovljena je u 18. stoljeću i skriveni je dragulj.

San Giuseppe dei Falegnami (Sv. Josip Drvodjelac). Smještena na području rimskog Foruma, ova je naslovna crkva ustanovljena u 16. stoljeću. Nalazi se iznad Mamertinskog zatvora, u kojemu su bili zatočeni sv. Petar i sv. Pavao.

Kapela svetog Josipa. Smještena postranično u bazilici crkve Sant’ Andrea delle Fratte, sadrži jednu iznimno lijepu sliku svetog Josipa, koju je naslikao Francesco Cozza 1732. godine. Odmah do te kapelice svetog Josipa nalazi se kapelica ,,Madonna del Miracolo”, gdje se 1842. Djevica Marija ukazala židovskom bankaru Alphonseu Ratisbonneu, koji se poslije toga obratio na katoličanstvo i postao svećenik. Sv. Maksimilijan Kolbe slavio je svoju prvu sv. misu na oltaru „Madonne del Miracolo”.

5. Asti, Italija

Foto: Incola

Svetište svetog Josipa. Ova crkva romaničkog stila posvećena je 1931. i ona je kuća majka Oblata svetog Josipa, koje je utemeljio sveti Josip Morello, i u njoj je njegov grob.

6. Montreal, Kanada

Foto: FrimuFilms/Shutterstock

St. Joseph’s Oratory (Oratorij svetog Josipa). Gradnju je započeo sv. Andrija Bessette 1904., a posvećena ja kao bazilika godine 1967. To je najveći hram na svijetu posvećen svetom Josipu i po mnogima je najveće svjetsko središte pobožnosti svetom Josipu.

7. Knock, Irska

National Marian Shrine (Nacionalno marijansko svetište). U prvome je redu posvećeno Majci Božjoj, ali časti i svetog Josipa i njegova ukazanja u Knocku iz 1879.

8. Cotignac, Francuska

Foto: snimka zaslona/YouTube

Samostan svetog Josipa. Ovaj samostan na jugoistoku Francuske smješten je na mjestu gdje se u 17. stoljeću ukazao sveti Josip jednom pastiru i na kojemu je otkriven čudotvoran izvor.

9. Smakt, Nizozemska

Kapela svetog Josipa. Oko dva sata vožnje od Amsterdama nalazi se ova kapela svetog Josipa koja datira iz 1699. godine i koja je često mjesto hodočašća nizozemskog naroda. U prvu srijedu svakoga mjeseca održavaju se posebne pobožnosti svetom Josipu, a u kapeli je prekrasan i jedinstven kip svetog Josipa.

10. Barcelona, Španjolska

Foto: Canaan

Real Santuario de San Jose de la Montana (Kraljevsko svetište svetog Josipa na planini). Nevjerojatno mjesto pobožnosti svetom Josipu, koje je potkraj 19. stoljeća utemeljila blažena Petra od svetog Josipa.

11. Kalisz, Poljska

Foto: Wikipedia

Svetište svetog Josipa. Manja bazilika koja postoji već stoljećima. Prvo potvrđeno čudesno ozdravljenje po slici svetog Josipa iz te bazilike zabilježeno je 1673. godine. To je svetište najpoznatije mjesto pobožnosti svetom Josipu u Poljskoj.

12. Krakov, Poljska

Foto: Wikipedia

Crkva svetog Josipa i Samostan sestara bernardinki. U samostanskoj kapeli Sestara bernardinki nalazi se prekrasna slika svetog Josipa, za koju govore da je čudotvorna.

13. Farnborough, Engleska

Foto: Wikipedia/Flickr

Nacionalno svetište svetog Josipa. Ovo svetište ima zadivljujuću povijest, koja seže u 19. stoljeće, i danas je, u Opatiji sv. Mihovila, englesko mjesto pobožnosti svetom Josipu. Ta je opatija godine 2008. proglašena nacionalnim svetištem svetog Josipa. Vrijedno je vidjeti kip svetog Josipa u tome svetištu.

14. San Luis Potosi, Meksiko

Foto: Facebook

Santuario de San José. Ovo svetište, posvećeno svetom Josipu Radniku, vrlo je popularno i veliko mjesto štovanja svetog Josipa u Meksiku. Proglašeno je svetištem godine 1985.

15. Cebu, Filipini

Foto: Facebook

Nacionalno svetište svetog Josipa. Na Filipinima ima mnogo svetišta posvećenih svetom Josipu. Ovaj u gradu Cebuu priznat je kao službeno nacionalno svetište svetog Josipa, nakon što je kao takvo proglašeno godine 2001.

16. Santa Fe, Novi Meksiko, SAD

Foto: Wikimedia

Čudotvorno stubište u kapeli Loreto. Potkraj 19. stoljeća sveti je Josip tajnovito došao skupini redovnica i izgradio im stubište koje i danas zapanjuje arhitekte i stolare.

17. De Pere, Wisconsin, SAD

Foto: Facebook

Nacionalno svetište svetog Josipa. Smješten na Fakultetu Svetog Norberta (St. Norbert College) u staroj crkvi svetog Josipa, središte pobožnosti toga svetišta jest kip svetog Josipa. U tome se svetištu od 1888. moli vječnu devetnicu svetom Josipu. Nacionalnim svetištem svetog Josipa proglasio ga je papa Lav XIII. godine 1892.

18. St Louis, Missouri, SAD

Svetište svetog Josipa. Ovdje su isusovci u 19. stoljeću utemeljili župnu crkvu, ali je župa ubrzo postala središte pobožnosti kada su molitve svetom Josipu spasile domaće stanovništvo od kolere koja je izbila 1866.

19. Santa Cruz, Kalifornija, SAD

Svetište svetog Josipa, čuvara Otkupiteljeva. Vode ga oblati svetog Josipa, a smješteno je nasuprot Putanje Steamer, jednog od najljepših mjesta za surfanje u središnjoj Kaliforniji. U Svetištu se nalazi i izložba umjetnina nazvana Sveti Josip.

20. Yarnell, Arizona, SAD

Foto: Facebook

Svetište svetog Josipa na planini. Ovo svetište, podalje od naseljenih mjesta, osnovano je 1939. Ima prekrasan Križni put i kipove svetog Josipa. Otvoreno je 24 sada dnevno.

Popis mjesta sa svetištem ili crkvom svetog Josipa u hrvatskom narodu

(Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Vojvodina)

Banatski Brestovac, Barilovićki Leskovac, Belišće, Borovo, Crnja, Čerević, Dalj, Deronje, Domanovići, Duće, Đurđenovac, Đurđin, Gornja Dubica, Gornja Zenica, Grljevići, Grubišno Polje, Vinjani (hercegovački), Ičići, Izbično, Jablanac, Josipdol, Josipovac, Kadina Glavica-Parčić, Karlovac, Lički Osik, Lipik, Lipovljani, Lištani, Marinci, Nakovo, Nova Topola, Novi Bar, Novo Virje, Obrovac, Osijek, Ostojićevo, Pale, Pločica, Podravska Slatina, Popovac, Potiski sv. Nikola, Praputnjak, Prijedor, Pula, Rankovići, Ražine, Rijeka, Sarajevo, Senta-Gornji Breg, Sisak, Slavonski Brod III, Stara Kaniža III, Suhor, Šibenik, Šišljavić, Špionica, Teslić, Totovo Selo, Ulcinj, Vela Luka, Vojsko, Vrbje, Vuka, Zagreb, Zavidovići, Zdenčina.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Donalda H. Callowaya “Posveta svetom Josipu”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.