Film

Vratiti dostojanstvo žrtvama II. svjetskog rata i poraća bio je prvi cilj osnivanja Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Ovih dana završen je dokumentarni film “Kosti smiraj traže” koji govori o radu tog Povjerenstva, kao i o Vicepostulaturi postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” koja je idejni začetnik povjerenstava po tamošnjim općinama. U filmu govore svjedoci komunističkih ubojstava, sudionici Križnog puta, stručnjaci za sudsku medicinu, patologiju i arheologiju, te ljudi koji su se iz ljubavi prema istini i poštovanju prema žrtvama uključili u rad tog Povjerenstva.

Kombinacijom arhivskih fotografija i igranih scena u crno-bijeloj tehnici autori su uspjeli približiti stradanje hercegovačkih franjevaca i hrvatskog puka. Autor scenarija je Velimir Mabić, snimatelji su Marko Mandić, Tomislav Bubalo i Antonio Ćorić, a montažu potpisuju Marko Mandić i Jasminka Ljubić. U igranim scenama glumi Ana-Marija Prskalo.

Kao producenti filma potpisani su Pero Kožul i fra Miljenko Stojić, a StudioM je bio davatelj filmske usluge u projektu. (ika/bitno.net)