U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 24. rujna na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Zašto liberalizam nije uspio Patricka J. Deneena. Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Od tri dominantne ideologije koje su obilježile dvadeseto stoljeće – fašizam, komunizam i liberalizam – preživjela je samo ova posljednja. Upravo je ta činjenica stvorila ozračje u kojem su liberalizam njegovi poklonici prestali doživljavati kao ideologiju, a više kao prirodno krajnje stanje društvenog i političkog razvoja. Međutim, događanja posljednjih desetljeća očituju da liberalna demokracija i na njoj utemeljeni ekonomski i državni sustav sve više iskazuju svoje nedostatke te ulazimo u sve veću krizu. To je potaknulo jednog od najvećih suvremenih političkih teoretičara Patricka J. Deneena, profesora na čuvenom sveučilištu Notre Dame da se u knjizi Zašto liberalizam nije uspio, u izdanju uglednog Yale University Pressa, a čiji je hrvatski prijevod upravo objavila nakladnička kuća Verbum, pozabavi sadašnjim stanjem zapadnoga društva i njegovim perspektivama.

Autor polazi od teze (koju potom dokazuje i mnoštvom argumenata), kako liberalizam nije uspio – upravo stoga što je trijumfirao. Ostvarivši mnoge dobre ciljeve, on istovremeno urušava i vlastita ostvarenja i temelje na kojima stoje. Tako primjerice, dok na sav glas govori o jednakim pravima, liberalizam istovremeno stvara sve izraženiju materijalnu nejednakost; njegov legitimitet počiva na društvenom ugovoru, ali ipak obeshrabruje društvenu zauzetost u korist vođenja računa isključivo o vlastitim interesima; a u svojoj potrazi za individualnom autonomijom stvorio je najopsežniji, sveobuhvatni državni sustav u ljudskoj povijesti.

Deneen oštro upozorava na činjenicu da ta proturječja nisu površinski nedostatci, nego bitna nutarnja obilježja sustava čiji uspjeh stvara vlastiti neuspjeh. Jasno da sve to osjeća i suvremeni čovjek na svojoj koži, da biva sve više frustriran te da na tom valu nezadovoljstva raste snaga antisistemskih pokreta dok s druge strane etablirana ljevica i desnica nude stare recepte koji su se pokazali neučinkovitima. Deneen objašnjava bit sukoba globalističke elite i sve snažnijih populista te pokazuje kako rješenje nije ni u progresivizmu koji zahtijeva “više liberalizma”, ali ni u konzervativizmu, ukoliko on znači nostalgičan povratak u prošlost.

Razlažući temelje vizije čovjeka i društva prema liberalnoj filozofiji, kao i njezin krajnji individualizam i etatizam, on precizno pokazuje uzroke sveobuhvatne ekonomske, moralne i duhovne krize te ocrtava smjernice za istinsku osobnu slobodu i društveni napredak.

Knjiga Zašto liberalizam nije uspio u prijevodu Mije Pavića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.