Živimo u svijetu u kojemu je digitalna preopterećenost društvenim mrežama, notifikacijama i e-porukama konstantna, što mnogima stvara poteškoće. Upravo time se bavi svjetski bestseler Digitalni minimalizam uglednog profesora računarskih znanosti Cala Newporta, koji u hrvatskom prijevodu uskoro objavljuje nakladnička kuća Verbum.

Newport u knjizi polazi od činjenice da se teško potpuno isključiti iz digitalnog svijeta i da nisu više dovoljni ni zdravorazumski savjeti poput: utišajte zvuk, isključite obavijesti, ne koristite se internetom nakon 22 sata itd. Da bismo povratili nadzor nad svojim životima, potrebno je nešto puno dublje, potreban nam je cjelovit i promišljen pristup u odlučivanju o tome kojim ćemo se digitalnim alatima koristiti, u koje svrhe i pod kojim uvjetima.

„Minimalizam“ je umijeće prepoznavanja onoga što je stvarno potrebno, a  Digitalni minimalizam  primjenjuje ovu ideju na našu upotrebu tehnologije. Reagirajući na sveprisutnu digitalnu zatrpanost i s njom povezan nedostatak pozornosti i fokusiranosti, autor obrazlaže filozofiju korištenja tehnologije koja je već unaprijedila nebrojene živote otkrivajući tako tajnu usredotočenoga života u sve kaotičnijemu svijetu.

Polazeći od toga da tehnologija nije ni dobra ni loša, već je ključ u tome da se njome koristimo u svrhu ostvarenja svojih ciljeva, umjesto da dopustimo da manipulira nama, knjiga Digitalni minimalizam pokazuje kako od tehnologije iskoristiti ono najbolje i kako živjeti smislen i sretan život.

U ovom svjetskom bestseleru nalaze se praktični savjeti kako istinski uživati u ugodnome društvu, dobroj knjizi i opuštanju bez straha da ćemo nešto propustiti u digitalnome svijetu. Uz strategije i metode iz ove knjige neće nam promaknuti važne informacije, a istovremeno ćemo naći vremena za aktivnosti koje daju smisao i zadovoljstvo stvarnom životu.

Oslanjajući se na mnoštvo različitih primjera iz stvarnoga života, Newport pokazuje kako preispitati svoj odnos prema tehnologiji, ponovno otkriti užitke stvarnoga svijeta i izgraditi život pun unutarnjega mira i sreće.

S obzirom na očekivano veliko zanimanje čitatelja za ovaj naslov, čitatelji već sada imaju na Verbumovim stranicama mogućnost kupnje knjige u pretprodaji, a planirani početak isporuke je 7. studenog. Tako svi oni koji to žele mogu rezervirati svoj primjerak Digitalnog minimalizama i osigurati da im ovaj bestseler stigne na kućnu adresu odmah po objavljivanju.

Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

O  autoru:

Cal Newport je profesor računarskih znanosti na Sveučilištu Georgetown. Autor je sedam knjiga, uključujući So Good They Can’t Ignore You i Deep Work, prevedenih na više od trideset jezika. Newportove ideje o tome kako uspješno raditi i živjeti u svijetu prepunu ometanja, koje razvija i u knjizi Digitalni minimalizam, naišle su na veliku pozornost svjetske javnosti te su njegovi članci o tim temama objavljivani u vodećim medijima, uključujući New York Times, Wall Street Journal, Economist, Financial Times i Guardian.

Njegova knjiga Digitalni minimalizam bestseler je New York Timesa, Wall Street Journala i Publishers Weeklyja, a odabrana je i kao jedna od najboljih knjiga godine na Amazonu. Doživjela je i velik uspjeh diljem svijeta, postavši međunarodna uspješnica prevedena na mnoštvo svjetskih jezika.

Svoj primjerak hrvatskog izdanja možete rezervirati na linku ovdje.