Nakon 50 godina seksualne revolucije u javnom je prostoru više seksa nego što ga je bilo ikada do sada, no istovremeno je i sve više nezadovoljstva i razočaranja u vezama, ljubavnom i spolnom životu. O tome što smo učinili sa seksualnim oslobođenjem te kako ono utječe na današnju generaciju progovara belgijska filozofkinja i seksologinja Thérèse Hargot u knjizi Seksualna (ne)sloboda: oslobođenje ili ropstvo?, objavljenoj u nakladi Verbuma. 

Na temelju desetljeća iskustva u školskom spolnom odgoju i potkrijepljeno brojnim ilustrativnim primjerima autorica otkriva brojne posljedice seksualnoga oslobođenja te tvrdi da smo, usprkos tome što vjerujemo da smo se oslobodili zabrana, danas zarobljeniji nego prije. Bez dlake na jeziku autorica koristi brojne primjere kako bi čitatelju što vjernije opisala posljedice čimbenika kao što su sveprisutnost pornografije i njezina laka dostupnost, stalna opterećenost pukom izvedbom i posljedični strah od neuspjeha, hormonska kontracepcija, opsjednutost spolnom orijentacijom…

Zbog toga postaje sve jasnije da je pogrešno vjerovati da se spolnost može instrumentalizirati i posjedovati kao puko potrošačko dobro, da je se može pedagoški prenijeti, socijalno konstruirati ili farmaceutski i kirurški optimizirati. Svi ti pokušaji doveli su do toga da je stvarni ljubavni život pogođen brojnim prazninama, frustracijama, nesigurnostima i samoćom. Ova knjiga to hrabro i argumentirano razotkriva, ali ne ostaje samo na tome. Hargot na temelju svog znanstvenog istraživanja, ali i dugogodišnjeg iskustva u radu s ljudima, osim što poziva da se radi dobra osoba i cijeloga društva preispitaju stavovi na području emocionalnosti, ljubavi, spolnosti i međuljudskih odnosa, istovremeno nudi i smjernice za adekvatno vrednovanje spolnosti te izgradnju istinske slobode i cjelovitosti osobe.

Knjiga Seksualna (ne)sloboda u prijevodu Lucije Ćorić dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.