“S velikom vam radošću predstavljamo zbirku pjesma fra Ante Vučkovića – Kolajna od šutnje“,  poručuju iz izdavačke kuće Salesiana.

Ta izdavačka kuća u vlasništvu Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca upravo je objavila pjesme poznatog splitskog franjevca, prvi put objedinjene u jednoj knjizi.

“Fra Ante Vučković već je prilično poznat široj, ne samo crkvenoj javnosti po mnogim darovima koje mu je Gospodin povjerio, ali i prepoznat po jednostavnu franjevačkom pristupu Riječi koju svjedoči i kojoj služi svojim životom. Osim što nas u svojim filozofskim i teološkim tekstovima poučava razlamajući Riječ i Kruh Života, sada imamo priliku uživati u lijepo opremljenoj zbirci njegovih pjesama.

Zahvaljujući ovoj knjizi, prvi put na jednomu mjestu imamo uz ljepotu autorovih fotografija i pjesme koje su nastale tijekom niza godina: hodom po planinama, hodočašćima po Svetoj zemlji, u događajima i iskustvima što su se odrazili u njegovu srcu i umu””

Iz Salesiane poručuju kako “toplo preporučuju ovu knjigu kao meditaciju nad Riječju, kao suputnicu na putu u životnoj svakodnevici kroza sve naše korizme te u potrazi za obraćenjem”.

“Knjiga je ovo za sve koji su otvoreni dubljem susretu s Riječju i riječju, idealna za obitelji, intelektualce i studente, ali i sve one jednostavne tražitelje Božje ljubavi i Riječi Božje”, poruka je iz Salesiane.

Izdavačka kuća prenosi i dijelove recenzija Vučkovićeve poezije koje su napisali katolički autor Stjepan Lice i znanstvenica Zrinka Jelaska.

Lice tako piše:

“Dok sam iščitavao ove stranice, osjećao sam se kao čovjek na putu k svomu domu. Onomu najprisnijemu domu u kojemu prebiva sve ono zbog čega sam rođen. I premda – i kad idemo istim putem – svatko od nas ostavlja svoj trag, svi mi tek kušamo prepoznati one tragove koji se Božjom Ljubavlju preobražavaju u put. Za nas. Za svakoga od nas.”

A Jelaska:

“Rijetko se može naći toliko raznolikih ljubavnih pjesama Bogu. Dugačkih i kratkih, ujednačenih ili skokovitih, tankih i razlivenih. Mnoge pjesme govore o Njemu. Pjesnik se obraća svojemu ljubljenomu, govori o njemu, njegovu glasu, porukama, učenjima.”

Uz ulomak jedne pjesme, najavaljujemo razgovor s fra Antom Vučkovićem u kojem će on progovoriti o svojoj poeziji, ali i poeziji i umjetnosti općenito, mjestu duhovne poezije u hrvatskoj kulturi i drugim srodnim temama.

Onoga prvoga jutra u pustinji

dok sam u strahu da ne propustim izlazak sunca,

usred noći provirivao kroza šator,

kao da sam čuo Tvoj glas.

Nisam trebao uši,

a svejedno sam ga čuo.

Probudio je u meni svijest da si sa mnom usred pustinje

i učas je bljesnula jasnoća:

Naseli se u Riječi!

Tvoj dom nije od kamena i drva!

Naseli se u Riječi!

(Prvo pustinjsko jutro, ulomak)

 

Bitno.net