Ugledni klinički psiholog dr. Jordan Peterson, po mnogima je najutjecajniji intelektualac našega doba, a nadasve je poznat po svojim bestselerima 12 pravila za život i Izvan reda.  U tim knjigama, kao i u svojim predavanjima u kojima progovara o smislenom životu, a koja privlače milijune ljudi, jedna od Petersonovih središnjih tema jest religija, pa mnogi ističu da upravo on ima najznačajniju ulogu u ponovnom uvođenju Boga i Biblije u današnju popularnu sekularnu kulturu. Bilo da se slažu s njim ili ne, ateisti, sekularisti i kršćani pronalaze u Petersonovu radu nit koju treba slijediti u razumijevanju i objašnjavanju uloge vjere u postkršćanskom svijetu.

Novoobjavljena Verbumova knjiga Jordan Peterson, Bog i kršćanstvo: potraga za smislenim životom prva je sustavna analiza, iz kršćanskoga kuta, Petersonova odnosa spram religije i kršćanstva, a na konferenciji za medije predstavili su je direktor Miro Radalj i glavni urednik Petar Balta.

Autori knjige Christopher Kaczor, profesor filozofije na Loyola Marymount University i Matthew R. Petrusek, profesor Teološke etike na istom sveučilištu, ispituju i analiziraju načine na koje se dr. Petersona može razumjeti iz kršćanske perspektive te pokazuju zašto su njegova predavanja toliko privlačna i zašto mogu poslužiti kao most između kršćanstva i sekularne kulture.

Prvi dio knjige zasniva se na popularnom Petersonovu biblijskom serijalu na YouTubeu i u tim poglavljima analizira se Petersonov pristup Bibliji, kako on shvaća stvaranje, pad i prvi grijeh te kako na temelju biblijske poruke prevladava kaos i utopijske izazove. Posljednje poglavlje u tom dijelu progovara o važnosti mita, ali i stvarnosti biblijskih istina (posebice one o Kristu i tome kako je biblijska istina puno više o mita).

Drugi dio knjige Jordan Peterson, Bog i kršćanstvo: potraga za smislenim životom   analizira Petersonovu  iznimno uspješnu knjigu 12 pravila za život, kroz poglavlja o traženju smisla, o oholosti, istinskoj ljubavi, stvaranju i otkupljenju, a epilog knjige propituje novi bestseler Izvan reda, Petersonov nastavak knjige 12 pravila za život.

Knjiga Jordan Peterson, Bog i kršćanstvo: potraga za smislenim životom  uvodi čitatelja tako u dubinu Petersonove misli o Svetom pismu, patnji i smislu, istražujući dodirne točke s kršćanstvom i načine na koje vjera upotpunjuje Petersonovu misao, čineći ovu knjigu nezamjenjivom za sve koji žele bolje razumjeti fenomen Jordana Petersona, kao i za sve koji ozbiljno razmišljaju o tome što doista znači vjerovati.

Knjigu Jordan Peterson, Bog i kršćanstvo, na hrvatski je preveo Anđelko Bošnjak, a dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.