Nova knjiga fra Bernardina Škunce, Svetost kao pjesma. Čudesan životni put sluge Božjega fra Ivana Perana, predstavljena je 12. rujna na franjevačkom otočiću Košljunu kod Punta na Krku u prigodi 100. obljetnice rođenja i 17. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ivana Perana.

Knjiga je objavljena u suizdanju Kršćanske sadašnjosti i Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar, a riječ je o životopisu sluge Božjega, fra Ivana Perana.

„U knjizi je predstavljena cjelovita slika fra Ivanova životnog puta, od ređenja, mlade mise, sredine iz koje je potekao i prilika u to vrijeme, preko školovanja, služenja vojnoga roka, osude, robije, do njegova predana življenja u redovničkom i svećeničkom pozivu. U knjizi ćete moći pročitati koliko je bio karizmatičan, duhovan, razigran, raspjevan, poetičan, a nadasve – koliko je ljubio Krista“, kazala je na predstavljanju knjige Renata Jukić.

„Karizmatičnost, poetičnost, glazbena obilježenost i trajna duhovnost tog jednostavnog i jedinstvenog fratra iziskivala je – osim stručne metodologije rada – i duboku uživljenost s dušom dubokih duhovnih težnji i kreativnih sposobnosti. Iz takve pouke i uživljenosti satkan je i ovaj životopis”, piše u knjizi fra Bernardin Škunca koji zbog zdravstvenoga stanja nije mogao prisustvovati promociji na Košljunu. Fra Škunca prenio je, međutim, svoje zahvale suradnicima tijekom pisanja knjige: dr. Milku Brkoviću, povjesničaru, za početne sinteze društvenih i političkih prilika u vremenu fra Ivanova djetinjstva i kasnije, te dr. Josipu Deliću, biskupskom delegatu u Postupku, čiji su mu stručni savjeti bili od velike pomoći, kao i fratrima Provincije.

O fra Ivanu Peranu objavljeno je dosad nekoliko manjih knjiga, osvrta, brošura s pojedinostima njegova života, kao i monografija njegova glazbenog opusa te prozni, poetski i notni zapisi, no cjeloviti životopis ovoga franjevca (osim Vita autentica, kritičkoga životopisa prevedenoga na talijanski u svrhu Postupka za proglašenje blaženim i svetim) sabran je u ovoj knjizi, ističu iz Kršćanske sadašnjosti.

Euharistijsko slavlje uz predstavljanje knjige predvodio je fra Andrija Bilokapić – provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, kojoj je pripadao i sluga Božji fra Ivan Peran. Fra Bilokapić molio je i na grobu sluge Božjega fra Ivana Perana koji se nalazi iza oltara samostanske crkve Navještenja Marijina.

Više o knjizi može se pročitati na stranicama Kršćanske sadašnjosti.